Het is vandaag Blue Monday

 

 

Vandaag, de derde maandag in januari, is het donker, slecht weer, je goede voornemens zijn alweer geschiedenis en je bankrekening is leeg, alle reden om somber te zijn toch? Beatrijs is het daar niet mee eens.

 

 

Vandaag zag ik deze formule: [W + (D – d)] x T^Q) / (M x N). Zei mij niks. Maar het is de formule van de Britse psycholoog Cliff Arnall. Hij heeft aangetoond dat de derde maandag in januari de dag is waarop je stemming het somberst is. Want vandaag is het donker, slecht weer, de goede voornemens zijn alweer geschiedenis, je bankrekening is geplunderd door de kerstman en Sinterklaas. En dat terwijl de eerste rekeningen van het jaar alweer op de mat vallen. Arnall noemt deze derde maandag van januari Blue Monday.

 

Blauwe maandag, dus. De dag waarop je je het meest depressief voelt van heel 2017. Hebben we dat maar meteen gehad, denk ik dan. Maar ik denk ook: als we dat nu al weten, dan kunnen we er toch wat aan doen?

 

Waarom deze dag dan niet omturnen in een vrolijke dag? Een dag waarop we allemaal (ja, jij ook. Ja jij!) even de buren uitnodigen voor een bakkie, of om lekker mee te eten? En nee, niet die buren die je al zo goed kent, maar juist die minder toegankelijke buurman. Lijkt mij een liefdevol begin van 2017. Ik ga het doen, dat beloof ik hier plechtig. Ik maak er een vrolijke Blue Monday van. En daar heb ik zo mijn eigen formule voor: 1+ 1 = 3

 

 

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.