Wat is je tafel mooi!

Zeggen ze vaak. En dan komt er nog iets achteraan in de serie ongevraagde adviezen. 

 

 

Jeetje, wat ziet je tafel er mooi uit, is het een nieuwe? Niet één keer hè, maar heel vaak zeggen mensen dat, als ze bij ons langskomen en de keukentafel (voor de zoveelste keer) zien. Het gaat hier om een ongelakte grenen tafel. Ooit gekocht als buitentafel bij een leuk tuincentrum. Nadat ‘ie een zomer in de tuin had gestaan, is ‘ie naar binnen gehaald en schoon geschrobd met soda. Sindsdien is het dus de keukentafel.

 

Blank hout

 

Heel erg handig als je er elke dag van eet, maar niet heus. En feestjes aan viert. Met als gevolg vetvlekken, rodewijnkringen, groenepestospettertjes en wat dies meer zij. Dat is dus steeds opnieuw schrobben geblazen. Eerst deed ik het altijd met een harde borstel met soda, totdat ik op het idee kwam om Brillo te gebruiken. En mooi dat ‘ie daarvan wordt! Ik vind het vooral heel mooi om die ribbels te zien, de nerven van het hout als het ware. Het zachte tussen de nerven schrob je van lieverlee steeds verder weg en zo ontstaat er ‘spelenderwijs’ een heel mooie puur blank generfde tafel.

 

Heel merkwaardige adviezen

 

En dan dus keer op keer die opmerkingen dat ‘ie zo mooi blank is. ‘Als nieuw’. Want ja, zo ongeveer elke ochtend ben ik wel even met die Brillo in de weer. Ik houd nou eenmaal niet van vetvlekken en wijnkringen. En als je het goed bijhoudt, is het ook weer een klusje van niks. Als ik m’n bezoek dan m’n schoonmaakgeheim vertel, krijg ik bijna altijd meteen advies. Ongevraagd. En best gek ook: ‘Weet je wáár je het mee moet doen?’ ‘Met groene zeep.’ ‘Met Biotex.’ ‘Met Jif.’ En dan sta ik dus elke keer met m’n oren te klapperen van verbazing. Want hoezo zo’n advies? Hij is toch mooi en blank? Dat zei je toch zelf?

 

 

 

Door Franska

Fotografie portret: Esmee Franken. Visagie: Linda van Ieperen. Haarstylist: Mandy Huijs.