Is het niet hoog tijd om te stoppen met deze uitgekauwde grappen over Amalia?

 

Op oudjaarsavond had ik wel zin in de oudejaarsconference van Guido Weijers, maar toen hij over Amalia begon vond ik hem opeens helemaal niet meer zo grappig.

 

 

 

Toen ik hoorde dat Guido Weijers een oudejaarsconference gaf, ben ik er eens lekker voor gaan zitten. Ik moet meestal heel hard om hem lachen en hij spaart zichzelf ook niet. Misschien is het je op de aftiteling opgevallen dat hij zijn productiebedrijf Loens Media BV heeft genoemd? Kijk, van een beetje zelfspot wordt niemand slechter toch?

 

Mijn avond kon dus niet meer stuk en het was weer als vanouds. Ik hield er zelfs een prachtige tegeltjeswijsheid aan over: ‘Maak niet van jouw verwachting mijn verplichting.’ Hij zegt dit naar aanleiding van zijn keuze om geen vlees te eten en hoe daar soms door zijn omgeving op wordt gereageerd. Dat moet iedereen toch lekker zelf weten?

 

Maar toen de grappen over prinses Amalia gingen vond ik Guido opeens een heel stuk minder geestig. Hoe de aanloop was weet ik niet meer helemaal precies, maar Guido vertelde als volgt: ‘Er is maar één celletje dat uitgroeit tot de koningin en dat is het celletje dat de eerste zes dagen het meest te eten krijgt. Dat wordt de koningin. Dat kun je bij Amalia ook nog wel een beetje zien.’ Toen zat ik al met kromme tenen te kijken. Maar hij deed er nog een schepje bovenop met de opmerking dat Amalia van de drie prinsesjes ’het grootste staatshoofd’ heeft.

 

Daar gaan we weer, dacht ik. Hoe makkelijk is het om weer deze uitgekauwde opmerkingen te maken over een kroonprinses die zich niet eens kán verdedigen, al zou ze het willen. Een zwaar bedreigde jonge vrouw, die een heel andere studententijd voor ogen had maar nu geen stap buiten de deur kan zetten zonder forse beveiliging, en dan weer dat geneuzel over haar kledingmaat. De Telegraaf heeft vandaag zelfs een poll op hun Facebookpagina staan of we wel grappen over het gewicht van Amalia mogen maken.

 

Wat denk je zelf? Sterker nog, of je ze nou maakt over haar of over je buurvrouw met overgewicht, dat doe je gewoon niet. Dat is geen humor, dat is gewoon je reinste pestgedrag. Het is 2023 en hoog tijd dat deze uitgekauwde grap over Amalia niet meer gemaakt wordt. Lekker belangrijk of iemand maatje 34 of 48 heeft. Ook dat moet iedereen toch lekker zelf weten?

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit