Echt? Ja, echt: zoveel mensen melden zich weleens onterecht ziek

 

Dat heb jij vast nog nooit gedaan, jezelf ziekmelden terwijl er niks aan de hand is. Of toch wel?

 

 

 

Terwijl ik dit stukje zit te tikken hoest ik de longen uit mijn lijf en voel ik me net niet fit. Maar echt ziek ben ik niet dus werk ik de hele dag braaf door op thee met honing en met een bak drop naast me. Want ik vind het net als 54 procent van de Nederlanders lastig om me ziek te melden, omdat mijn collega’s daar dan weer last van hebben.

 

Uit onderzoek van Time2play onder 1032 werkende Nederlanders blijkt dat we ons in Nederland gemiddeld zo’n 4,75 dagen per jaar ziekmelden. Werknemers in Gelderland hebben met gemiddeld 6,54 dagen de meeste ziektedagen per jaar, de Drentenaren met 1,82 de minste. Wat een bikkels.

 

Hoe anders dan mijn collega van vroeger, laat ik hem Peter noemen. Hij meldde zich al ziek zodra de griepgolf in de krant stond. Diezelfde Peter was ook vaak de maandag na een weekendje weg niet op kantoor. Alweer ziek, zwak en misselijk. Ahhh, arme Peter. Als hij zich dan op dinsdag wel weer naar kantoor had gesleept was er geen sprake van een snotneus of schorre keel. Hij had alleen maar last van de aanstelleritis.

 

Peter is echt niet de enige want het blijkt dat 35 procent van de mensen zich weleens onterecht ziekmeldt. De meeste van deze spijbelaars hebben dan een dagje geen zin om te werken (42%) of hebben een privé-afspraak (37%). Dat scheelt weer een vrije dag opnemen, zullen ze wel denken. En 2 procent heeft gewoon een kater, net als Peter.

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit