Met Pasen moet je goed beslagen ten eis komen, natuurlijk. Hierbei dus de beste eierfeiten!

 

 

Doe de verse-eierentest!

Wil je weten of je ongekookte ei vers of nog eetbaar is? Doe dan de watertest. Vul hiervoor een glas met water en leg het ongekookte ei er voorzichtig in. Heb je meer eieren? Gebruik dan een doorzichtige kom.

  • Als het ei op de bodem, helemaal plat op zijn zijkant blijft liggen, is het ei vers. 
  • Als het ei op de bodem blijft liggen en met de punt een klein beetje schuin omhoog wijst, is het ei ongeveer 1 week oud. Goed eetbaar!
  • Als het ei op de bodem blijft liggen en met de punt helemaal omhoog wijst, is het ei ongeveer 2 à 3 weken oud. Ook dan kun je het nog eten.
  • Blijft het ei drijven, dan is het bedorven. In de groenbak ermee.

 

Eierquiz

vraag 1
Wat denk je, bewaar je eieren nou wel of niet in de koelkast?

Antwoord: Eieren bewaar je het beste in de doos in de koelkast. Door de koude temperatuur houd je de eieren niet alleen langer vers, het remt ook de groei van bacteriën; salmonella en campylobacter krijgen zo minder kans.

 

vraag 2

Zijn biologische eieren even gezond als scharreleieren?

Antwoord: Alle eieren bevatten evenveel goede voedingsstoffen, zoals eiwitten, vitamines en mineralen. Een biologisch of vrije-uitloopei is niet beter voor je gezondheid dan een gewoon scharrelei. Wel hebben biologische en vrije-uitloopkippen betere levensomstandigheden dan een gewone scharrelkip. Zo hebben ze meer ruimte en kunnen ze naar buiten.

 

vraag 3

Wat is gezonder, een bruin of wit ei?

Antwoord: De kleur van de dooier of de schil maakt geen verschil. De kleur van de schil heeft te maken met het ras van de kip. En de kleur van de dooier is afhankelijk van het voer. Allebei zijn ze even gezond, dus.

 

Zo bereid je deze good old-eiergerechten het beste!

 

1. Gebakken ei: boter in een koekenpan op medium-hoog vuur, zout en peper. Bak 2-3 minuten.
 

2. Scrambled eggs: klop 2 eieren met zout en peper. Smelt boter in een koekenpan op medium-laag vuur. Doe de eieren in de pan. Bak en roer 2 minuten.

 

3. Gepocheerd ei: voeg één theelepel azijn toe aan kokend water en breek een ei in het water. Kook 2 minuten.

 

4. Zachtgekookt eitje: leg het ei in kokend water en kook het 3 (klein ei), 3,5 (middel ei) of 4 minuten. Laat schrikken met koud water.
 

5. Hardgekookt ei: voeg het ei toe aan kokend water en laat het 6 (klein ei) 7,5 (middelgroot ei) of 8 minuten (groot ei) koken. Laat schrikken met koud water.