Yes, morgen kan het weer!

 

Deze bijzonder smakelijke chipotle-honing kipkebabs zijn zó lekker dat je de volgende keer echt wel twee keer nadenkt voordat je weer een ‘gewone’ saté maakt. Chipotleflakes zijn rode jalapenopepers die eerst gerookt en gedroogd worden en vervolgens zijn vermalen. Deze geurige pepers zijn de absolute ster in dit gerecht en als je van pittig houd. Extra lepel is op eigen risico. De frisse ananassalsa is er om je te redden als je dus toch te enthousiast ben geweest. Ook geen straf trouwens.

 

En mocht je nog meer BBQ inspiratie willen, lees dan ook dit recept.

 

 

 

Voorbereiding: 2 uur

Bereiding: ½ uur

 

Dit heb je nodig

(voor 4 personen)

Kipmarinade:

  • fijngehakte rasp en sap van 2 limoenen
  • 2 verse jalapeñopepers, zaadlijsten verwijderd en fijngesnipperd
  • 3 tenen knoflook, fijngehakt
  • 3 el coriander, fijngehakt
  • 3 el honing
  • 1 el bruine basterdsuiker
  • 1 el zout
  • 1,5 tl chipotleflakes of
1 tl chipotlepoeder
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • 1⁄2 tl gemalen komijn
  • 3 el zonnebloemolie
  • grove zwarte peper naar smaak
  • 800 g kippendijfilets

 
Gegrilde ananassalsa:

  • 1 ananas
  • 2 rode puntpaprika’s
  • 1 el olijfolie
  • 1 grote rode ui, gesnipperd
  • 3 verse jalapeñopepers
  • 2 stengels lente-ui, in fijne ringen gesneden
  • 2 el verse koriander, fijngehakt
  • sap van 1 limoen
  • mespunt gemalen komijn
  • 1 tl bruine basterdsuiker
  • zout en versgemalen zwarte peper

 

Verdere benodigdheden:

  • 4 kebabspiesen
  • BBQ voor direct grillen
  • kernthermometer

 

Zo maak je het

Maak eerst de kipmarinade door alle ingrediënten te mengen in een grote kom. Snijd vervolgens de kippendijen in blokjes van 3 x 3 x 1,5 cm. Meng de kipblokjes met de marinade en laat
minimaal 1,5 uur marineren.

 

Bereid de BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van 220 °C is bereikt. Rijg ondertussen de gemarineerde kipblokjes aan de vier kebabspiesen. Gril de spiesen op heet vuur totdat de kippendijen een kerntemperatuur hebben bereikt van minimaal 75 °C.

 

En zo maak je de salsa

Bereid de BBQ voor op direct grillen en verhit deze tot een temperatuur van circa 350 °C op het grilloppervlak is bereikt. Schil de ananas, snijd in de lengte in kwarten, verwijder de kern en snijd er lange plakken van 5 mm dik van. Snijd de puntpaprika’s in tweeën, verwijder de stengel en zaadlijsten en besprenkel
de puntpaprika met 1 eetlepel olijfolie. Gril de ananasplakken en puntpaprika tot deze duidelijke grillstrepen hebben maar nog wel stevig aanvoelen. Snijd de ananas en puntpaprika in kleine blokjes van 5 bij 5 mm. Meng de geroos-terde groenten met de overige ingrediënten en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.

 

Serveer de spiesen met geroosterde pita’s en de gegrilde ananassalsa.

 

Eet smakelijk!

 

 

 

 

Receptuur: Smokey goodness – Jord Althuizen – Kosmos Uitgevers – €24,99