Wat een VIES verhaal!

 

Caroline: Ik wil het graag even met je over keukensponsjes hebben, je weet wel die gekleurde dingen waar je iedere dag mee poetst…

 

Een dweil van een huisvrouw ben ik. Maar in één ding ben ik heel goed: keukensponsjes weggooien. Je zult bij mij nooit, maar dan ook echt nooit, een smerig exemplaar aantreffen. In mijn studententijd leerde ik namelijk een wijze les van de moeder van een vriendin: keukensponsjes en vaatdoekjes moet je iedere dag vervangen. Dat ben ik nooit vergeten. Vaatdoekjes gebruik ik sowieso niet en met een sponsje doe ik nooit langer dan een week. Vaak zelfs korter als ik er iets smerigs mee schoongemaakt heb.

 

Trouwens, ik ben ook niet te beroerd om anderen op hun onhygiënische gewoonte te wijzen. Tips als ‘doe ze af en toe in de vaatwasser of magnetron, dat doodt de bacteriën’ heb ik zeker uitgeprobeerd en zelfs geadviseerd, maar meestal lag het sponsje bij mij al in de vuilnisbak voor ik daar weer aan dacht. Maar goed ook, want laatst las ik in New York Magazine dat dat dus ook absoluut geen nut heeft. Sterker nog: zelfs als je ze uitkookt blijven ze net zo vies als sponsjes die nooit schoongemaakt worden. Dat blijkt uit Duits onderzoek.

 

Keukensponsjes blijken erg aantrekkelijk te zijn voor ‘risicogroep 2’-bacteriën, die allerlei ziektes kunnen veroorzaken die je echt liever niet wilt oplopen. Een van de bacteriën, met de naam moraxella osloensis, is er ook de oorzaak van als je was stinkt.

 

De onderzoekers gaan niet zo ver dat ze afraden om ooit nog keukensponsjes te gebruiken, want ze geven eigenlijk hetzelfde advies als de moeder van mijn vriendin dertig jaar geleden: regelmatig vervangen. Kwestie van je gezonde verstand gebruiken dus.

 

Mogen we je iets vragen?

Nu zijn wij natuurlijk heel benieuwd naar jullie gewoontes. Zou je heel eerlijk willen antwoorden op de volgende vragen. Geheel anoniem natuurlijk.

 

Hoe vaak vervang jij je keukensponsje?

[poll id=”73″]

 

Pak jij iedere dag een schoon vaatdoekje?

[poll id=”74″]

 

Op hoeveel graden was jij je theedoeken?

[poll id=”75″]

 

Gebruik jij iedere dag een schone theedoek?

[poll id=”76″]

 

Doe jij je afwaskwast weleens in de vaatwasser?

[poll id=”77″]

 

 

 

Journalist Caroline Griep doet iedere dag weer een poging tot opgeruimd leven. Daar schrijft ze over. En over alles wat er verder bij komt kijken om haar bestaan als zzp’er, emptynest-moeder, vrouw van 50+ en herstellend borstkankerpatiënt op de rails te houden.

Beeld: Cheris hed blissFotografie portret: Esmee Franken, visagie: Linda van Iperen, haarstylist: Mandy Huijs