De Netflix-docu van Harry en Meghan kon mij in eerste instantie niet zo boeien

 

Nou, ik zat er klaar voor hoor, vanmorgen om 9.00 uur toen de veelbesproken documentaire over Harry en Meghan op Netflix verscheen. Maar na de eerste aflevering wilde ik al afhaken.

 

 

Door alle publiciteit rond hun documentaire was ik natuurlijk ook wel heel erg nieuwsgierig geworden naar wat Harry en Meghan te vertellen hadden. In de trailer werd er van alles gesuggereerd. ‘De serie wil meer dan het liefdesverhaal van één koppel belichten en schetst een beeld van onze wereld en hoe we met elkaar omgaan’, aldus het statement van Netflix.

 

Werkelijk alles is uit de kast getrokken om van deze docu een brullend succes te maken. Tweevoudig Oscar-winnares Liz Garbus regisseerde dit spektakelstuk, dat in de eerste aflevering vol zit met geinige plaatjes van de Royal verkering en vrienden die vertellen dat ze voor elkaar gemaakt zijn. Jeetje wat een zoete boel dacht ik, want ik vind het eigenlijk helemaal niet zo interessant wat Harry en Meghan van elkaar vonden en hoe de liefde opbloeide.

 

 

Maar in de volgende aflevering ging het natuurlijk ook over Diana en haar lastige relatie met de pers en hoe de jonge Harry zelf ook steeds vaker door de paparazzi werd belaagd. En dan wordt de toon van de serie steeds grimmiger. Hoe het racisme al vanaf de eerste week na de bekendmaking van hun verloving een rol ging spelen in de pers. Hoe de doodsbedreigingen tegen Meghan steeds vaker de kop opstaken en wat dat voor haar betekende. Ook de relatie met haar vader komt uitgebreid aan bod en laat zien dat ze hem aan de roddelpers verloor toen ze met haar droomprins trouwde.

 

 

Misschien is de film gewoon erg goed in elkaar gezet en laat ik me meeslepen door de dramatische muziek en de mooie beelden, maar ik heb er echt wel sympathie voor Meghan door gekregen. Begin er maar aan om je als burgermeisje in zo’n bizarre wereld als die van de Britse Koninklijke familie staande te moeten houden terwijl de wereld om je heen de meest idiote leugens over je kan lezen. Want jouw drama is hun entertainment.

 

In mijn ogen is deze docu een aanklacht tegen de roddelpers die mensen echt kapot kan maken. De volgende drie afleveringen zijn vanaf 15 december te zien. en eerlijk gezegd ben ik nu toch wel heel benieuwd naar de rest van hun verhaal.

 

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit