Wat je nog niet wist over vliegtuigeten

 

Yes, this is your captain speaking. Met wijze raad.

 

Want vliegen, je houdt ervan of niet (ik val in de laatste categorie), ik krijg elke keer zo’n ontiegelijke honger als ik in het vliegtuig zit. Bij lange vluchten, maar ook bij een vlucht binnen Europa. Misschien heeft het met het vakantiegevoel te maken ofzo, of door verveling (want veel meer dan zitten en een film kijken kun je niet echt doen), hoe dan ook: Ik. Moet. Eten. Bij een lange vlucht ben ik dus al vanaf het opstijgen aan het anticiperen op wat voor eten er komt. Of er snacks zijn. Ik weet nog goed dat ik naar Azië vloog en erachter kwam dat de snacks bij KLM onbeperkt waren. Achterin stond gewoon een grote bak met allemaal zoutjes, koekjes, chocola… Ik kon m’n geluk niet op. Zodra ik op een kilometer of tien hoogte zit ontwikkel ik blijkbaar een gigantische obsessie voor eten.

 

Maar ik ben er wel minder naïef in geworden en dat heeft alles met een liefde voor een bepaalde piloot te maken. Een héél leuke piloot, maar mijn liefde voor vliegtuigeten heeft-ie wel doen afnemen… Want wat blijkt nou: heel veel dingen wil je het liefst ontwijken in het vliegtuig. Lees maar even mee en grote kans dat jij in de lucht nooit meer aan de koffie gaat. Ik heb dat in ieder geval nooit meer willen bestellen nadat ik de volgende dingen wist.

 

1. Koffie en thee
Ja, om dus maar meteen met de deur in huis te vallen: deze twee dingen wil je écht niet bestellen. Dat zit namelijk zo: de koffie en thee worden niet gemaakt met mineraalwater uit een fles, maar met water uit de kraan in het vliegtuig. En dat water is nou niet héél hygiënisch. Sterker nog, in een onderzoek uit 2004 werd er in twee van de 158 vliegtuigen de E. Coli-bacterie gevonden. Verder bevatte 13 procent van die vliegtuigen colibacteriën. Daarmee voldeed 1 op de 8 vliegtuigen niet aan de standaarden voor hygiëne. Na dit onderzoek werden de regels aangescherpt, maar in 2015 bleek bij een nieuwe test dat er niet veel verbetering was. Lekker zeg. O ja, en dat betekent dus óók de Cup-a-Soup of de noodles ontwijken. Want ja, die worden dus ook klaargemaakt met datzelfde water. Wil je niet.

 

2. Eet nóóit iets van je uitklaptafel
Met stip op nummer één van smerigste plekken in het vliegtuig staat het uitklaptafeltje. Dus niet eens het toilet, kun je nagaan… Dus wanneer die overheerlijke kant-en-klare maaltijd wordt opgediend, kun je er maar beter voor zorgen dat je niks laat vallen. Ook het traytje waar het op wordt geserveerd is niet heul schoon, wat je vaak al wel een beetje kunt bedenken aan de hand van hoe plakkerig het is… Gadverdamme. Overigens wil je ook niet al te veel eten. Vliegtuigeten wordt superzout gemaakt, omdat je smaakpapillen op grote hoogte heel anders werken. Daardoor wordt al het eten vooral zout gemaakt om het toch nog íets van smaak te geven.
 

3. Groenten als broccoli, bonen en spruiten
Oké, dit heeft niet zozeer met de hygiëne te maken, maar wel met een prettige reis. Voor jou en voor je medepassagiers. Door de druk in het vliegtuig werken je darmen wat anders, waardoor je misschien een wat opgeblazen gevoel kan krijgen en waardoor je misschien de neiging hebt om dat opgeblazen gevoel wat te verminderen. Ik zal het maar gewoon zeggen: van deze groenten ga je onwijs ruften. Voor niemand leuk. Niet doen. Lijkt me ook niet dat jij dan zelf heel ontspannen in het vliegtuig zit namelijk. Ja, of je moet continu even een bezoekje brengen aan de wc. Die dan ook weer superonhygiënisch is… Vicieuze cirkel.

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer