In Zuid-Korea kunnen vliegtuigen nu door AI-robots bestuurd worden

 

Maar misschien is dit juist wel een goede ontwikkeling dan: mensen kunnen fouten maken — dat hoort natuurlijk bij het hele ‘menselijk zijn’…

 

 

Als iemand die veel last heeft van vliegangst maakt dit me héél ongerust. Een vliegtuig besturen zie ik toch als vak apart, iets wat niet iedereen kan doen. Toegegeven: mijn ex was ook piloot en hij bleek achteraf niet het scherpste of leukste mes uit de lade te zijn, maar daardoor scheer ik niet alle piloten over één kam. Ik zou mezelf absoluut niet vertrouwen achter het stuur in een Boeing 737. Ik vertrouw mezelf al nauwelijks op de fiets, laat staan wanneer je honderden mensenlevens in je handen hebt.

 

Maar misschien is dit juist wel een goede ontwikkeling dan: mensen kunnen fouten maken — dat hoort natuurlijk bij het hele ‘menselijk zijn’. Robots doen dat niet, mits ze goed zijn ingesteld en geen kortsluiting of andere errors krijgen. Misschien zijn ze juist daarom wel de perfecte piloten voor vliegtuigen? In Zuid-Korea denken ze in ieder geval van wel, want daar is een AI robot ontwikkeld door de Korea Advanced Institute of Science & Technology (KAIST) die het werk van een piloot kan overnemen.

Photo: Kaist

Photo: euronews

 

Opstijgen, landen, vliegen: alles kan deze robot, die uitgerust is met mensachtige handen. Je zet deze robot dus letterlijk achter het stuur en dan kunnen de piloten een wel heel rustig werkdagje krijgen. Deze AI-robot, genaamd Pibot, kan zelfs met de heftigste turbulentie omgaan en reageren op onverwachte gebeurtenissen. Hij kan zelf communiceren met de luchtverkeersleiding terwijl hij het vliegtuig aan het besturen is.

 

Oké, ook wel eng, vind ik. Toen ik in de Ziggo Dome was om naar Barack Obama te luisteren, werd hem gevraagd waar hij het meest bang voor was op dit moment. Zijn antwoord? AI-robots. Want die gaan ons inhalen. En als ze nu ook al vliegtuigen kunnen gaan besturen, lijkt dat nog sneller te gaan dan ik dacht. Nee, geef mij dan toch maar een menselijke piloot.

 

Bron: Simple Flying

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer