In gesprek met Eloise van Oranje

 

 

Als iemand zichzelf durft te zijn en laat zien wie ze echt is, is het gravin Eloise van Oranje.

 

 

 

Een mens dat er mag zijn, zoals iedereen. En dat, dat leidde weer tot een samenwerking met Magnum in de vorm van een heuse expositie. Woensdag gaan de deuren open, maar nu mocht ik de gravin  vast wat vragen stellen.

 

Allereerst gefeliciteerd met dit prachtige initiatief: LAYERED. Je hebt een goed gevoel voor het teken van deze tijd: zijn wie je bent, gezien mogen worden. Jezelf zijn en jezelf tonen is al een beetje jouw signatuur geworden. Je positioneert jezelf op sociale media als jezelf en niet onder een pseudoniem. Ik neem aan dat dit een bewuste keuze is geweest, vertel?

Dank voor de felicitatie! Ik ben mijn Instagram-account nooit begonnen met de intentie om er iets belangrijks of groots mee te doen. Ik had ook nooit verwacht dat ik hiermee zulke gave projecten zou kunnen doen, het is echt een droom. Ik hou heel veel van communiceren met mensen, dus ik doe nu ook weer steeds meer met mijn account.

 

Er kwam – natuurlijk – kritiek op foto’s waarop je lekker genoot van het leven, met sigaret en al. Had je van tevoren bedacht dat dit zo’n vlucht zou nemen? Zou je het weer doen, indachtig: ik ben wie ik ben?

Het verbaasde me inderdaad wel dat dit zoveel aandacht trok. Ik ben jong en heb een eigen leven. Het voelt dus gek om op dat soort privémomenten te worden gefotografeerd. Maar inderdaad: ik ben wie ik ben.

 

Terug naar de expositie. Er is een aantal mensen geportretteerd door William Rutten die een bijzonder verhaal vertellen. Waarom heb je juist voor deze mensen gekozen?

Ik heb deze drie gekozen omdat ze niet alleen mij, maar ook heel veel anderen inspireren. Ik was nieuwsgierig naar hun verhaal en vind het heel mooi dat ik die nu mede dankzij Magnum met anderen kan delen.

 

Welk verhaal hoop je dat mensen zich na jouw expositie herinneren?

De LAYERED experience inspireert om al je ‘lagen’ te vieren. Vooroordelen ontstaan vaak door wat mensen zien aan de buitenkant. Een plaatje op social media, een aanname op basis van verhalen via via. Iedereen heeft vooroordelen, bewust of onbewust. Maar het plaatje aan de buitenkant verschilt heel vaak van de binnenste lagen van mensen. Er zijn zoveel kanten van jezelf die niet iedereen tijdens de eerste indruk van je ziet. Je daardoor laten tegenhouden om jezelf te zijn vinden zowel Magnum als ik een groot gemis. Daarom staan in deze expositie verhalen en inspiratiebronnen centraal die ik als een voorbeeld zie voor het loslaten van die vooroordelen en het durven staan voor wie je bent. Het vieren van jezelf, met alle lagen van je persoonlijkheid.

 

Toch heel even over Magnum: niet alleen een ijsje met een mooie boodschap, maar toch ook gewoon het allerlekkerste ijsje met de iconische krak als je de eerste hap neemt? Herinner jij jouw eerste Magnum?

Mijn eerste Magnum is een enorm lange tijd geleden, die kan ik me echt niet meer herinneren. Maar mijn favoriete is een klassieker, de mini-Magnum Almond. Deze eten we altijd wanneer we een pizza-avond hebben gehad.

 

Waarom dacht je: dit merk, daar wil ik mee in zee?

We vonden elkaar in deze belangrijke boodschap over hoe belangrijk het is om jezelf te zijn. En toen het idee kwam van deze expositie was ik ook helemaal enthousiast. Op deze manier aandacht geven aan die boodschap, vond ik een heel mooi idee.

 

En dan ben ik gewoon vreselijk benieuwd naar hoe jouw agenda er na de expositie uitziet.

Haha, ik ben natuurlijk nog bezig met school en stage. Ik wil me focussen op deze expositie en mijn boek, twee projecten waar ik enorm trots op ben. Wie weet wat hierna komt.

 

De tentoonstelling van Eloise, LAYERED, is vanaf aanstande woensdag geopend en hier kun je je aanmelden.

 

Beeld: Beurs van Berlage, Magnun x Eloise van Oranje

 

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach