In corona­tijd je huis verkopen

 

Ons heerlijke gezinshuis in hartje Haarlem staat te koop. We gaan naar buiten, met iets meer rust en ruimte en iets meer tuin.

 

Maar dat heeft nogal wat voeten in de aarde. Want hoe maak je je huis verkoop-klaar in coronatijd (lees: met drie kinderen, een man en een permanente zooi om je heen), en durft men nog wel te komen kijken nu?

 

Het stond al een tijdje op de planning; zodra de lente zich zou aandienen zouden er foto’s van ons huis gemaakt worden en een bord ‘te koop’ op het raam geplakt. Maar toen was daar corona. We gingen ineens heel erg twijfelen of dit toch wel de juiste tijd was. Werd er nog bezichtigd? Stort de huizenmarkt niet ineens in elkaar? Krijgen we de financiering voor de aankoop van ons nieuwe huis nog wel rond? En hoe krijgen we met drie kleine kinderen die 24/7 thuis zijn en aan ons been hangen ons huis in hemelsnaam verkoop-klaar?

 

Uitdaging 1: de foto’s. Kids achter de tv, wij met de bezem door het huis. Alles wat stuk is gaat in de achterbak naar het milieuplein, alles wat nog gebruikt wordt ruimen we op in de kast en alles waar niet meer mee wordt gespeeld, wat te klein is of ligt te verstoffen in een hoek gaat in een grote doos naar de kringloop. Check. Als professionele Marie Kondo-adepten ruimden we alles op. Binnen vier uur tijd zag ons interieur eruit om door een ringetje te halen. De fotograaf was diep onder de indruk. En wij ook.

 

Uitdaging 2: de vraagprijs. Waar we voor de coronacrisis een vraagprijs hadden afgesproken met onze makelaar besluiten we voor de zekerheid iets te zakken. Mensen zijn toch huiveriger om nu iets aan te kopen. De crisis raakt ons allemaal.

 

Uitdaging 3: de bezichtigingen. Waar ga je in deze tijd heen met je gezin als je zoveel mogelijk thuis moet blijven, maar een hele dag je huis uit moet omdat er kijkers komen? En moet je dat wel willen, andere mensen in je huis die overal aanzitten en misschien wel niezen in je slaapkamer. Brrr. Ja, spannend vind ik het wel. Volgens de richtlijnen van het RIVM kunnen bezichtigingen gewoon door blijven gaan, mits aangepast. Dat betekent dat kijkers handschoentjes aan krijgen voor als ze toch iets aanraken, er maximaal 3 personen in een huis mogen zijn die natuurlijk anderhalve meter afstand houden, en dat na elke bezichtiging deurklinken en trapleuningen worden schoongemaakt.

 

Uitdaging 4: de verkoop. Over twee weken weten we waarschijnlijk of het is gelukt of niet, ons huis verkopen in coronatijd. Duimen jullie mee? 

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman