‘Ik wil niet dat mijn schoonmoeder in ons huis rookt’

 

De dochter van Angèle heeft bronchitis en zij doet er alles aan om ervoor te zorgen dat Rachelle er zo min mogelijk last van heeft. Maar haar schoonmoeder vindt dat maar onzin.

 

 

 

‘Als ik de voordeur opendoe dan ruik ik het al, mijn schoonmoeder is geweest. Ik voel een enorme boosheid opkomen want ze weet dat ik niet wil dat ze in ons huis rookt en toch doet ze het. In de woonkamer zit mijn dochter op de grond met een legpuzzel. Die heeft dus al die tijd in deze vieze walm gezeten terwijl mijn schoonmoeder de ene sigaret na de andere opstak.

 

Mijn schoonmoeder rookt al sinds haar twaalfde. Volgens mijn vriend heeft ze talloze keren geprobeerd om te stoppen maar lukte het nooit. Acupunctuur, nicotinepleisters, niets hielp. Ze is er zelfs voor onder hypnose geweest. Even kon ze dan wel van de tabak afblijven maar na een week of twee stak ze toch weer de volgende sigaret op.

 

Toen ik jonger was heb ik ook een paar jaar gerookt maar toen ik zwanger was van Rachelle ben ik ermee gestopt. Mijn ex en ik vonden het geen gezonde omgeving voor kinderen om in op te groeien als er ook werd gerookt, dus moest iedereen die wilde roken maar even buiten gaan staan. Jos, mijn nieuwe vriend met wie ik nu een paar maanden samenwoon, vindt dat erg ongezellig. Maar omdat mijn Rachelle last heeft van bronchitis moest hij wel water bij de wijn doen. We hebben afgesproken dat er in ons huis voortaan alleen gerookt mag worden als Rachelle bij haar vader is. Dus als zijn moeder op bezoek komt en een sigaret wil opsteken, moet ze maar even buiten gaan staan. Of wachten met roken tot ze weer in haar eigen huis is.

 

Op zich kan ik het prima vinden met mijn schoonmoeder. Ze omarmde Rachelle meteen als haar nieuwe kleindochter en dat is natuurlijk heel erg lief van haar. Maar dat ik niet wil dat ze in de buurt van mijn dochter rookt vindt ze maar onzin. Ik kan het in haar eigen huis natuurlijk niet verbieden, daarom vraag ik altijd of ze bij ons op visite wil komen. Dan ziet ze Rachelle ook meteen en dan hoeft mijn dochter niet in de kleine woonkamer van mijn schoonmoeder te zitten waar het altijd blauw staat van de rook. Maar zoals in haar huis haar regels gelden, gelden mijn regels in mijn huis vind ik.

 

Alleen heb ik de afgelopen weken steeds vaker ruzie met Jos over zijn moeder. Ik merk dat hij het lastig vindt om met de regel over het roken om te gaan want hij wil niet ongastvrij zijn. Jos vindt eigenlijk dat we zijn moeder het roken niet moeten afpakken en denkt dat dat ene sigaretje in huis echt geen kwaad kan. Hij kan zijn moeder toch moeilijk buiten in de regen zetten?

 

Maar daar gaat het juist om. Ik baal er dus niet alleen van dat mijn schoonmoeder zo nodig een peuk op moet steken, ik vind het nog veel erger dat mijn vriend de nicotineverslaving van zijn moeder blijkbaar belangrijker vindt dan de gezondheid van mijn dochter.’

 

‘Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. Omdat we blijven groeien willen we deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.’