Ik wil geen lans breken voor de Britten in het algemeen

 

Maar een ‘Kate the Great’ had ons ook wel goed gedaan.

 

 

Weet je waarom die Britten in razend tempo worden gevaccineerd terwijl het hier maar niet wil vlotten? Het antwoord is simpel. Die Britten begrepen van begin af aan dat je een vaccinatiecampagne in tijden van een pandemie niet aan trage ambtenaren moet overlaten. Dus werd topwetenschapper en durfkapitalist Kate Bingham op de klus gezet. Goed verhaal?

 

Nog zo’n goed verhaal: van Margaret Thatcher zou de uitspraak komen dat ‘als je iets gezegd wilt hebben, je een man moet vragen en als je iets gedaan wilt krijgen, je een vrouw nodig hebt’. Boris Johnson, die als een echte man nooit met een mond vol tanden staat, heeft het advies van wijlen Thatcher ter harte genomen en al vorig jaar mei deze Kate Bingham benaderd om coronavaccins in te slaan. ‘We hebben je nodig om het sterven te stoppen’, was de boodschap die de premier aan haar schreef.

 

Opmerkelijk toch? Want de normale gang van zaken is dat het ministerie van Volksgezondheid zich hiermee bezig zou moeten houden. Het was overigens Johnsons toenmalige topadviseur Dominic Cummings die maar weinig vertrouwen in de ambtenarij had, zeker in tijden van crisis. Hij vond dat er iemand aan het roer van de Vaccine Taskforce moest komen met ruime ervaring in het doen van investeringen en met goede contacten in de farmaceutische wereld.

 

Vervolgens, want ons kent ons, was het sir Patrick Vallance, Johnsons wetenschappelijk adviseur, die met zijn goede vriendin Bingham op de proppen kwam. Een zwaargewicht mogen we wel zeggen, met dertig jaar ervaring met het investeren in en ontwikkelen van medicijnen, onder meer tegen kanker en auto-immuunziekten. En die daarbij drie jaar eerder voor haar werkzaamheden een Lifetime Achievement Award had ontvangen van het Britse genootschap van biowetenschappers.

 

Du moment dat haar aanstelling in dezen in kannen en kruiken was, was Binghams credo dat er heel snel gehandeld moest worden en wel via korte lijntjes. Want in crisistijden is er geen ruimte voor een overlegcultuur, en zo is het maar net. In een vroeg stadium besloten zij en haar team op zeven veelbelovende vaccins te gokken, goed voor 400 miljoen doses. En al in het voorjaar liet ze contractueel vastleggen dat de productie in de twee Engelse vestigingen van AstraZeneca primair voor de Britse markt zou zijn. Kom daar maar eens om in Brussel.

 

Eind vorig jaar kwam er een eind aan haar opdracht, waarna Bingham weer tijd had om te mountainbiken in de valleien van Wales, waar ze met haar gezin woont. Het was nu aan de National Health Service om de ingekochte vaccins te distribueren. Bingham, die haar werk pro bono heeft gedaan (anders dan haar acht pr-adviseurs), staat nu bekend als Kate the Great.

 

Bron: Volkskrant

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans