‘Ik was het ongelukje waardoor mijn moeder moest trouwen en dat heb ik moeten bezuren’

 

‘Het dragen van een badpak of bikini is dankzij haar nog steeds traumatisch voor me.’

 

 

‘Ik was het ongelukje waardoor mijn moeder moest trouwen met een man die nou niet echt haar prins op het witte paard was. Mijn vader is laag opgeleid en verdiende navenant. Voor mijn moeder, die door haar drie oudere broers ronduit verwend was en altijd haar zin kreeg, was dit geen makkelijke weg. Wat het nog moeilijker maakte is dat ik een verlegen, teruggetrokken kind was dat zich het liefst op haar kamer terugtrok met alles wat ook maar enigszins leesbaar was. Deels omdat lezen mij een uitvlucht naar een andere wereld verschafte en deels omdat de sfeer in huis bij vlagen niet te harden was.

 

In de brei van narigheid waarin ik ben grootgebracht zijn er een aantal momenten die eruitspringen. Zo zal ik nooit vergeten dat ik mijn eerste beha kreeg. In een huishouden waarin er weinig te verteren is, was dit een serieuze uitgave en mijn moeder liet geen kans onbenut om mij dit in te wrijven. Op een avond dwong ze mij ertoe mijn beha aan mijn vader te showen en terwijl ik daar door de grond stond te gaan, maakte mijn vader het nog een graadje erger door het maken van rare – en in mijn herinnering seksueel getinte – opmerkingen. Voor een meisje met een ontluikend lichaam is het heel erg vernederend om op zo’n moment te moeten horen dat je er sexy uitziet. Ik heb dan ook nooit kunnen begrijpen dat ik daarna van mijn moeder ook nog eens mijn nieuwe bikini moest laten zien. Mijn moeder wist heel goed dat ik me liever verstopte.

 

Naarmate ik ouder werd, werd het er thuis niet gezelliger op. Het geldgebrek was chronisch en toen ik ging bijverdienen met krantenwijken en een weekendbaantje, vroeg mijn moeder mij om de haverklap of ik haar geld kon lenen. Na mijn middelbare school wilde ik heel graag gaan studeren. Mijn moeder maakte me duidelijk dat daar geen geld voor was en daarom ging ik in een winkel werken. Bijna alles wat ik verdiende werd door mijn moeder opgeëist. Ze bezwoer mij telkens dat ze alles zou terugbetalen maar ik wist heel goed dat dit er nooit van zou komen.

 

Op mijn achttiende werd ik zwanger. Opeens ontplooide mijn moeder zich als een moederkloek door mijn hele babyuitzet voor me bij elkaar te ritselen via familie en bekenden. Iedereen moest opeens horen wat een geweldige moeder zij wel niet was.  

 

Ik kan echt wel stellen dat mijn moeder mijn jeugd heeft vergald. Tegelijkertijd heeft dat me ook sterker gemaakt. Want stiekem ben ik maar wat trots op hoe mijn man en ik het nu doen. We zijn er samen in geslaagd een gelukkig gezin te stichten, financieel onafhankelijk te zijn en zelfs regelmatig op vakantie te kunnen – iets wat in mijn jeugd een zeldzaamheid was. Het enige trauma dat is gebleven is dat ik nog steeds veel moeite heb om me in badpak of bikini te vertonen. Dat doe ik alleen als het echt niet anders kan.’  

 

Er is veel over te vertellen, over moeders en dochters. Daarom hebben we er een reeks van gemaakt waarin elke week andere moeders en/of dochters aan het woord komen. Allemaal met relaties waar we ons aan kunnen spiegelen, in kunnen verdiepen, over kunnen verbazen, van kunnen genieten en van kunnen leren.

 

 

Heb jij een moeder-dochterverhaal dat je wilt delen? Dat kan ook anoniem. Als je mailt naar info@franska.nl onder vermelding van ‘moeders en dochters’ nemen wij contact met je op.