Ik waarschuw maar vast

 

Want ik hoor allemaal wilde, schijnbaar slimme plannen om me heen.

 

 

 

Omdat ik ervaringsdeskundige ben, kan ik je misschien voor een grote vergissing behoeden. Ik weet niet of jij ook een van de vele tig-duizenden bent die het al jaren heerlijk vindt om een lekker subtropisch vakantieland te bezoeken. Lekker het zonnetje op je bol, sangriaatje of aperolletje op een terrasje, een verfrissende duik in zee of zwembad en ’s avonds urenlang op een terrasje, want het is zo lang lekker daar in de buitenlucht met zo’n aangenaam temperatuurtje erbij.

 

Nou, dan kom je de laatste jaren, met de overdreven temperaturen zoals nu te doen gebruikelijk zijn, wel van een heel erg warme kermis thuis. Uiteraard ontstaan dan al in die hitte ideeën en gewijzigde plannen voor volgend jaar. Dat het nou eens één keer te warm is tijdens je vakantie oké, maar nu is die hitte blijkbaar het nieuwe normaal. Je doet niets meer. En zelfs voor vakantie is dat erg weinig. Daar bedanken veel mensen liever voor.

 

Vorig jaar in Italië vertelde een Zwitsers echtpaar dat ze de volgende keer toch maar naar Zweden gingen, want daar was het tenminste niet zo vreselijk heet en ‘het schijnt ook heel mooi te zijn’. En intussen hoor ik ook hier in Nederland veel mensen zeggen dat het volgend jaar Scandinavië wordt.

Klinkt logisch. Het is daar prachtig. En eens een keer heel anders. Ook het eten. Ook de terrasjes. Ook de prijzen(!). En vergeet de nachten niet. Die zijn daar ‘s zomers namelijk erg licht.

 

Nou heb ik voornamelijk ervaring met zomers in Finland en daar hebben we een aantal pittige zomers meegemaakt, zo ontzettend warm (serieus: 39 graden was geen uitzondering!) dat we met de airco in de auto aan naar het overdekte winkelcentrum in het dichtstbijzijnde stadje reden omdat we daar koffie konden drinken in de airco. Lekker ijskoud. Maar ja, de hele dag in zo’n winkelcentrum is ook niet wat je je bij een heerlijke buitenvakantie voorstelt toch?

 

Uiteindelijk hebben we de oplossing gevonden. Gewoon midden op de dag de sauna op tachtig graden, twee keer zo warm als buiten dus, jezelf goed opwarmen en dan het meer in (dat intussen ook 24 graden was) om af te koelen, en dat drie of vier keer achter elkaar.

 

Nou weet ik niet of iedereen zoiets een lekkere zomervakantie vindt en ik weet natuurlijk ook niet of jij toevallig aan Scandinavië dacht, maar ik heb je wel alvast gewaarschuwd. Wij noemen Finland hier thuis niet voor niets ‘Tropical Paradise Finland’.

 

Hoort zegt het voort. En bezint eer gij begint! En zo kan ik nog wel wat spreekwoorden uit de kast halen, maar je begrijpt wat ik bedoel. Straks niet in zo’n snikheet Finland zitten puffen en dan zeggen dat ik je niet gewaarschuwd heb.

 

Ik wens je een fijne week, met een lekker weertje, liefst van dat weer dat wij hier normaal vinden.

 

Liefs van Franska

 

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska