Ik vroeg me van de week een paar dingen heel erg af over onze koning en koningin.

 

Maar voordat ik losga wil ik eerst even zeggen dat ik niet uitgesproken tegen de monarchie ben.

 

En ik vind ook dat we het allerbest getroffen hebben met onze koning en zijn vrouw. Maar… (ja, je voelde hem vast al aankomen, die maar) soms vraag ik me gewoon dingen af en dat deed ik van de week ook. De koning las traditiegetrouw de troonrede voor – op inhoud en qua beleid gecomponeerd door het kabinet, so let’s not shoot the messenger – en die was nou niet bepaald himmelhoch jauchzend.

 

Veel Nederlanders somberen immers over de economische vooruitzichten in het algemeen en hun eigen toekomst in het bijzonder. Veel Nederlanders zijn hun baan niet zeker – of inmiddels al kwijt. Veel andere Nederlanders vrezen voor het voortbestaan van hun bedrijf – voor zover dat niet al ten onder is gegaan – en dan moesten we ook nog eens horen dat er niet meer dan een koopkrachtstijging van 0,8 procent in zit volgens berekeningen van het Centraal Planbureau.

 

Waarna we vanzelf aankomen bij wat ik me afvroeg.

 

Want hoe je het ook went of keert, een koning hoeft niet te vrezen voor zijn baan en onze koning mag zich komend jaar verheugen op een loonsverhoging van 5,2 procent (in de begroting is een grondwettelijke uitkering opgenomen van 998.000 euro), dus met zijn koopkracht zit het wel snor. Tel daarbij op dat zijn vrouw er met een bedrag van 396.000 euro 5 procent op vooruitgaat en dat hun oudste dochter vanaf volgend jaar een uitkering van 296.000 euro op haar rekening ziet bijgeschreven, en tel uit je winst.

 

Zouden ze het er samen over hebben gehad toen hij zat te studeren en oefenen op het voorlezen van de Troonrede? Zouden ze hun zegeningen hebben geteld toen ze hun outfits aan het doorpassen waren? Dat ze stiekem heus wel eens een beetje genoeg hebben van alle protocollen, keurslijven en plichtplegingen maar dat ze hun handjes mogen dichtknijpen met zoveel economische rijkdom en sociale zekerheden? Zouden ze elkaar voorgehouden hebben hoe groot het verschil is met de ‘helden van deze crisis’ in de personen van verpleegkundigen en schoonmakers, boa’s en defensiepersoneel, supermarktmedewerkers en mensen in het openbaar vervoer, die door de koning persoonlijk maar eens welgemeend werden geprezen afgelopen dinsdag?

 

Zouden ze schenken aan goede doelen en minderbedeelde onderdanen? Want met een Oranjevermogen dat al jarenlang, weliswaar met veel slagen om de arm, wordt geschat op ongeveer een miljard – eerst in guldens, later in euro’s – waarbij buiten kijf staat dat de koning tot de rijkste Oranjes hoort, moet dat toch kunnen?

 

Wie het weet mag het zeggen. Ik vroeg het me gewoon heel erg af van de week.

 

Bron: RTL Nieuws en anderen.

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans