Ik heb eigenlijk best met Jan Smit te doen

 

Afgelopen week kwam het nieuws naar buiten dat Jan Smit er even doorheen zat, eind 2019.

 

Zó erg er doorheen dat hij zich zelfs heeft ingecheckt bij een Spaanse kliniek. Gevalletje burn-out. Nou zijn burn-outs helaas best veel voorkomend, en gelukkig wordt dat ook steeds minder een taboe. En tja, heel eerlijk? Ik heb eigenlijk best met Jan Smit te doen.

 

Want ook al heeft hij laatste jaren geen enorme hit meer gehad in Nederland, die man zit echt niet stil hoor. En vergeet ook niet dat hij drie jonge kids heeft. Natuurlijk woont hij samen met grote liefde Liza, maar met zulke onregelmatige werktijden lijkt me dat zeker niet altijd gemakkelijk. ’s Avonds laat thuiskomen van repetities of optredens, ’s ochtends weer het ene kind naar de basisschool brengen, de ander naar de middelbare school (of zal die al zelf mogen fietsen?) en de ander weer naar de opvang.

 

Volgens mij is stilzitten nooit echt in Jans vocabulaire voorgekomen, want toen Jan nog een Jantje was zong hij al uit volle borst voor z’n oma. ‘Ik zing dit lied voor jou alleen’ stamt alweer uit 1997, toen Jan(tje) pas twaalf jaar oud was. Toen ik die leeftijd had zong ik ook, maar het allerliefst playback en absoluut niet in volle zalen in Nederland en Duitsland.

 

Ook onze oosterburen houden van Jan. Begrijpelijk. Daar had hij in 2017 overigens wel een Top 40-hit, met schlagertrio KLUBBB3. Ik moet je eerlijk bekennen dat ik geen idee heb welk nummer dit was, maar wederom is er duidelijk niet stilgezeten.

 

Gelukkig is Jan er weer bovenop. Of nou ja, dat hopen we dan maar. Hij gaat natuurlijk het songfestival presenteren, al geven veel van zijn BN’er collega’s het advies dat lekker af te blazen. Onder het mom van ‘aan jezelf denken’ en ‘pak je rust’. Die rust pakt hij tegenwoordig in een apart huisje aan de rand van Volendam, waar hij even het drukke gezinshuis kan ontsnappen. Jan, pak jij vooral lekker je rust. En maak vooral geen haast met een aankomende monsterhit, want die komt er sowieso wel weer. Ik blijf je fan.

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer