Ik dacht altijd dat ik heel goed was met de was

 

Altijd een fles wodka bij de hand.

 

 

 

Ik dacht altijd dat ik heel goed was met de was, goed kon wassen dus. Altijd een fles wodka bij de hand om fruit- en wijnvlekken mee te deppen voordat de kleding in de trommel gaat (werkt ook als een tiet bij kerrie of andere specerijen); zijde(achtige) kledingstukken die onder de vlekken zitten eerst onderdompelen in een emmer met pure wasbenzine, benzine laten verdampen en dan het spul gewoon in de machine waarna de blouse weer als nieuw is; afwasmiddel om vetvlekken mee voor te behandelen (zelfs beter en vooral veiliger dan ossengal omdat ossengal in sommige gevallen bleekvlekken kan veroorzaken).

 

Wat het wasmiddel betreft ging ik jarenlang blind en zonder specifieke reden voor Ariël omdat we daarmee ook al wasten in het eerste studentenhuis waar ik woonde – over merkentrouw gesproken. Totdat ik eens uitgebreid stilstond bij het wasmiddelenschap van de Appie en wel heel erg schrok van het prijsverschil tussen A-merken en het huismerk (dat prijsverschil blijft overigens ook overeind als het A-merk in de bonus is). Een test van de Consumentenbond met 25 bontwasmiddelen, waarvoor 2100 vlekken werden gemaakt en 1145 wassen werden gedraaid, leerde me dat je geen schonere was krijgt door een A-merk te kiezen. Drie keer raden waarmee ik nu was.

 

Dan de temperatuur waarop je de machine instelt en wat dat doet met je energierekening en voor het milieu. Omdat de meeste middelen pretenderen ook schoon te wassen bij 30 of zelfs 20 graden – ik geloof dat er niet eens een knop voor 20 graden op mijn machine zit dus hoezo? – kies ik inderdaad veel vaker voor een programma dat minder heet wast. Alleen hand- en poetsdoeken gaan op 60 graden, de rest lager en over het algemeen is de boel best schoon.

 

Blijft er nog over de hoeveelheid wasmiddel die je gebruikt. Toen ik laatst een nieuwe wasmachine thuis kreeg bezorgd en de monteur de oude afkoppelde zei hij dat ik overduidelijk te veel wasmiddel gebruik omdat de afvoerslang zowat dichtgeslipt was van al die gestolde zeep. Hij raadde aan de helft te gebruiken van wat er op de verpakking staat omdat fabrikanten vooral bezig zijn met het spekken van hun eigen portemonnee. Van overdoseren wordt de was overigens allesbehalve schoner, wist hij te melden. Integendeel: je was kan er juist grauwer van worden en je wasmachine presteert er minder goed door.

 

Ik dacht altijd dat ik heel goed was met de was. Nooit te oud om te leren.

 

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans