Igoné de Jongh en haar nieuwe docu, May wilde er alles van weten

 

Want je raadt nooit door wie die geproduceerd is.

 

 

 

‘Ideaal weekend? In Rome met mijn moeder die al vijftien jaar niet meer bij ons is, en dan eindeloos kletsen’

 

Een understatement is het, zeggen dat het jaar van Igoné de Jongh verdrietig en zwaar was. Maar haar eigen verdriet vindt ze in het niets staan tot dat van haar Oekraïense “kinderen”, de dansers die ze naar Nederland haalde en met wie ze The United Ukrainian Ballet Foundation oprichtte. En omdat every cloud a silver lining heeft, kent ook Igoné zonnestralen in haar leven. Dat Sarah Jessica Parker een documentaire maakt over ‘haar’ gezelschap, is er zo een.

 

 

 

 

‘Vertel, een documentaire door Sarah Jessica Parker, hoe is dat allemaal zo gekomen?’

 

‘Het is heel groot nieuws dat zij Executive Producer wordt. Net nadat de oorlog was begonnen in Oekraïne, heb ik het United Ukrainian Ballet opgezet, een gezelschap van inmiddels 65 Oekraïense dansers. Een heel mooi, hecht gezelschap waar we de hele wereld mee over zijn gegaan. We hebben heel mooie dingen meegemaakt samen. Scenery, een bedrijf dat documentaires maakt voor Netflix, benaderde me of ze een documentaire mochten maken over dit gezelschap. Ik vind balletdocumentaires vaak niet zo heel goed en vroeg me af of het wel goed was om een camera op de neus van vluchtelingen te zetten. Ik heb gezegd dat ze ons twee weken mochten filmen om een trailer te maken en aan de hand daarvan zouden we beslissen of we dit zouden willen. En die trailer was zo belachelijk goed dat ik zei: ja, graag. Maak die documentaire. Wel wilde ik het een internationaal platform geven want er zit een belangrijke boodschap achter. Scenery heeft hun agent in LA ingeschakeld en via via hoorden zij dat Sarah Jessica Parker een project zocht om haar tanden in te zetten. Het liefst iets met dans en het liefst iets met de oorlog in Oekraïne. Een en een was toen al best heel snel twee. Ze heeft zelf gedanst, zit in het bestuur van het New York City Ballet dus dit moest gewoon zo zijn.’

 

 

 

 

‘Ik zag je een aantal maanden geleden iets posten vanuit Los Angeles. Was je dit daar allemaal in gang aan het zetten?’

 

‘Wij waren daar om een aantal voorstellingen te geven en dat was echt fantastisch. Ook in Los Angeles hebben ze gefilmd voor de docu en de agent van SJP heeft de voorstelling daar ook gezien. Dat was niet de reden waarom ik in Los Angeles was, maar het kwam wel weer mooi bij elkaar.’

 

 

 

 

‘Trouwens, deze rubriek heet Thank God It’s Friday en speelt zich af op vrijdagmiddag, een uur of vijf. Wat klinkt er door je boxen (zo benieuwd naar je playlist), wat heb je aan en staan er kaasstengels op tafel naast een glas wijn?’

 

‘Ik houd heel erg van borrelen. Daar hoeft het als je het mij vraagt geen vrijdag voor te zijn. Het hangt heel erg af van de periode waar ik in zit. In de zomer heb ik heerlijk geborreld en dan kan ik het ook heel goed, haha. Er staat op vrijdagmiddag iets van jazz op en een heel goede, droge, houtgelagerde witte wijn in het glas. In Italië, net als jij houd ik heel erg van dit land, drink ik een wat frissere, ijskoude wijn met antipasti erbij. Vaak eet ik dan zoveel antipasti dat ik daarna niet meer echt hoef te eten. Nu ben ik weer heel hard in training en is er geen wijn en ook niet zoveel eten, maar als het wél mag, dan kan ik het heel goed.’

 

 

 

 

 

‘Goed. Verder met de docu en de Oekraïense dansers. Hoe heb je het ze verteld?’

 

‘Het mooie aan deze mensen van Scenery is dat het heel lieve mensen zijn. Mirjam, de regisseur, en de mensen om haar heen zijn heel zacht en lief. Ze hebben echt het vertrouwen gewonnen van de dansers en konden heel dichtbij komen. Ze gingen ook met ze eten zonder camera om een band op te bouwen. Dat SJP executive producer wordt, vinden ze leuk, maar ze zijn vluchtelingen en zien alles in een heel ander perspectief. Dit is iets leuks, maar blij worden ze van ander nieuws natuurlijk.’

 

 

 

 

 

‘Sarah Jessica Parker heeft zelf ook een balletopleiding gedaan. Ik kan me voorstellen dat dit een verdieping van de band schept. Hebben jullie elkaar ontmoet en was ze vol bewondering voor jou?’

 

‘Ik heb haar nog niet ontmoet. Dat zal vast bij de viewing gebeuren en ze zal zeker bij de première aanwezig zijn.’

 

 

 

 

 

‘Even terug naar onze rubriek. Hoe ziet een gemiddeld weekend van Igoné de Jongh eruit? Sowieso iets met honden en wandelen vermoed ik?’

 

‘Een ideaal weekend voor mij hangt nogmaals heel erg af van de periode waarin ik me bevind. Als ik voorstellingen heb zijn die meestal in het weekend en staat dat hele weekend in het teken daarvan. Als ik vrij ben vind ik het ‘t allerlekkerste als de kinderen en de honden bij mij zijn. Het maakt me niet uit wat voor weer het is, ik vind het heerlijk om te wandelen met ze. Dan ga ik daarna vaak naar de markt om verse dingen en bloemen te halen, een lekker ontbijt maken voor de kinderen en daarna een beetje tutten. Misschien ’s avonds even naar de film of op de bank een film kijken. Heel knus eigenlijk, rondom het huis. En dan natuurlijk borrelen om een uur of vier.’

 

 

 

 

 

‘Wat luister, lees, eet, drink en doe je?’

 

‘Ik houd heel erg van koken, lekker rustig koken. Ik ben al best lang vegetarisch, mijn bonusdochter ook maar mijn zoon helemaal niet, dus ik maak verschillende dingen. Vaak Italiaans of Aziatisch, en ik schenk lekkere wijn.’

 

 

 

 

 

‘Stel: tijdsverschil, leven en dood, vliegschaamte en al dat soort aardse zaken bestonden niet. Hoe, waar en met wie zou je je weekend dan invullen? Beginnen in Parijs en eindigen met Michail Barysjnikov in de Opera Garnier, zoiets?’

 

‘Op vrijdagavond in Rome, ik vind dat de mooiste stad van de wereld. In de lente. Dan wil ik die het liefst doorbrengen met mijn moeder die al vijftien jaar niet meer bij ons is. En dan lachen, winkelen, kletsen en drinken. Eindeloos.’

 

 

 

 

 

‘Welke projecten staan er op stapel voor jou?’

 

‘Ik ben nu bezig met mijn volgende voorstelling Beauty Persists, die 4 december in première gaat, een heel nieuw eigen theaterprogramma. Daarna ligt een aantal dingen klaar en ook een beetje rust. Ik heb een behoorlijk woelig jaar achter de rug. Ik kijk uit om wat langer vakantie te hebben.’

 

 

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach