Iemand verstand van zijde?

 

Van zijden stof voor een jurk? Want ik weet het even niet meer!

 

 

Het verhaal begint met dat ik mezelf eens in de zoveel tijd iets gun dat meestal te duur en sowieso volstrekt niet noodzakelijk is, en in dit geval was dat een zijden jurk van mijn favoriete Nederlandse ontwerpster. Zelfs met een korting van vijftig procent nog steeds een serieuze rib uit m’n lijf, maar de jurk heet heel lollig LOL, dus alla.

 

Toen ik LOL al besteld en betaald had zag ik pas dat hij volgens de wasvoorschriften alleen maar naar de stomerij mag. Maar na een mailwisseling met de funky webshop waar ik LOL had aangeschaft volgde een keurig relaas over hoe de jurk wel gewoon zelf te wassen en een monter ‘dus ga je prachtige tuniek lekker dragen!’

 

Dat deed ik. Vier keer om precies te zijn. Gevolgd door evenzoveel wasbeurten overigens, want de zomer had er nog steeds zin in. Op de ochtend dat LOL voor de vierde keer hing te drogen viel het me op: de stof rond het zitvlak vertoonde sleetse plekken. Als dit na vier keer dragen al het geval was, had ik er weinig fiducie in dat LOL nog een paar zomers mee zou kunnen, dus zat er niets anders op dan hem retour afzender te sturen.

 

Wat er volgde was een uiteenzetting van de juffrouw van de webshop die me er fijntjes op wees dat we het er weliswaar over hadden gehad hoe ik LOL mocht wassen, maar dat we niet hadden besproken hoe LOL te dragen. Ik moest me namelijk goed realiseren dat zijde een nogal kwetsbaar goedje is en dat ‘voorzichtigheid tijdens het dragen geboden is’. Ze vervolgde:

 

‘Je hebt een zittend beroep, vertelde je aan de telefoon. Dat betekent dat er de hele dag spanning staat op het zitvlak. Wij denken dat een jurk gemaakt van deze kwaliteit zijde niet geschikt is om op deze manier te dragen. Dat wil zeggen, lange dagen zittend op een stoel.’

 

Een jurk van dat bedrag? Niet bedoeld om mee op een stoel te zitten? En wie het had hier over lange dagen gehad? Na nog genoeg heen en weer gesteggel kwam afgelopen vrijdag het verlossende woord – en ik quote weer:

 

‘Zoals reeds bekend hebben we de jurk goed bekeken en zien we een zeer geringe ‘slijtage’ rondom het zitvlak. Dit is een gevolg van een veelvuldige stretch op de stof, waarschijnlijk veroorzaakt door het langdurig zitten. Wij zijn van mening dat het de oorzaak is van verkeerd gebruik van een kwetsbare stof.’

 

Ik mocht LOL binnenkort weer terug thuis verwachten, luidde het eindoordeel, en daarmee moest de kous maar af zijn.

 

Of ik vriendelijk was tijdens het telefoongesprek dat op die mail volgde? Om de dooie dood niet. Ik ging voor de kill en dat was niet zonder succes. Minder dan een uur nadat de juffrouw van de webshop het gesprek eenzijdig had beëindigd kwam namelijk het bericht dat er toch was besloten om het bedrag aan me terug te storten. Alleen moest hen van het hart dat ze nog nooit eerder zo door een klant behandeld waren – sorry? – en dat ze daarom hadden moeten besluiten om me uit het klantenbestand te verwijderen.

 

Iemand verstand van zijden jurken die blijkbaar niet gemaakt zijn om mee op een (notabene leren) bureaustoel te zitten? Zelfs geen vier keer? Ik hou me van harte aanbevolen, want mijn klomp is gebroken!

 

 

Door: Brigitte Bormans

Brigitte werkte jarenlang als culinair journalist en schreef twee kookboeken. In 2004 werd ze directeur/eigenaar van Erfgoed Logies. Maar zonder schrijven kan ze niet. Gelukkig zag Franska wel iets in haar columns, kwam van het een het ander en mag er nu ook over andere zaken worden geschreven.

Afbeelding van Brigitte Bormans