Onze huizen zijn meer waard dan ooit 

 

We mogen niet klagen. Zeker niet als je een koophuis hebt.

 

Het doorsnee vermogen van Hollandse huishoudens is gestegen naar maar liefst 17,3 duizend euro. Sinds de crisis is dit de eerste stijging in het vermogen. Dat komt met name doordat onze huizen steeds meer waard zijn. Makelaars draaien overuren want er is niets zo druk in het land als de huizenmarkt. Als je de huizen niet meetelt, dan is iemands vermogen net zo hoog als in 2014. Wat helemaal erg is, is dat we in 2008 schathemeltjerijk waren met z’n allen. Toen lag het doorsnee vermogen op 46,9 duizend euro. Flink wat meer dan nu. Van 2009 tot en met 2013 kon je je huis beter niet verkopen: toen waren ze juist minder waard.

 

Toch blijven huizen al jaren onze échte bron van vermogen. Sparen en bankzaken doen we een stuk minder. Ergens logisch, want vermogen van een huis bouw je een beetje in stilte op. Koop je er eentje voor twee ton en verkoop je ‘m jaren later voor drie ton, tja, dat is zonder al teveel te hoeven doen toch een lekkere opsteker. Even ter vergelijking: de huizenprijzen stijgen zo snel tegenwoordig, dat je er elke maand een minimumloon bij verdient. Per maand worden huizen nu 1500 euro duurder. Goed, het verschilt wel wat per gemeente, want een appartement in Amsterdam is wat andere koek dan een vrijstaand huis op de Veluwe. 

 

 

Lekker in het rood

 

En we hebben als Nederlanders ook steeds vaker een koophuis, blijkt. Huren is een beetje passé. Want iedereen weet: het is een slimme investering, dat stukje land met die stenen erop. Bijna drie op de vijf huishoudens hadden in 2015 een eigen huis. Een plek onder de zon. Gemiddeld kost een huis nu 259.000 euro. In 2013 kocht je een huis nog gemiddeld voor 206.000 euro.

 

Maar goed, er is ook een minder leuke kant aan koopwoningen. Gegroet, hypotheek en schuld. De o-zo-fijne hypotheek is de grootste schuldenpost van alle huishoudens. In totaal hebben we in Nederland zo’n 685,5 miljard euro aan hypotheekschuld. We zijn dol op kopen, ja, en wat minder dol op betalen. Zeker de helft van alle huishoudens heeft dus een schuld bij de bank omdat ze een huis hebben gekocht. Weet je dat ook weer van je buurvrouw. Na de hypotheekschuld hebben de meeste mensen nog een studieschuld open staan. Zeker 900 duizend huishoudens heeft nog een appeltje te schillen met DUO.

 

Door Redactie Franska.nl

 

Bron: CBS