Huh: dit is waarom je grapefruit moet vermijden als je aan de pil zit

Dat alcohol en medicatie niet helemaal lekker samen gaan, dat wist ik wel. Ook al moet ik wel weer toegeven dat ik me daar niet heel vaak aan hou, wat misschien niet altijd even verstandig is.

 

 

Maar goed: dat doe je bewust. Maar wat je blijkbaar dus ook moet vermijden is grapefruit. Zelfs als je geen medicatie slikt, maar wel de pil! WHUT?

 

Nou serieus, hier had ik dus echt nog nóóit van gehoord. Maar grapefruit en medicatie is een no go. Volgens de algemene site van de Apotheek: ‘Stoffen in grapefruit en sinaasappel vertragen de opname van het medicijn of houden deze tijdelijk tegen. Hierdoor komt er minder van het medicijn in uw lichaam. Het medicijn werkt dan minder goed. Dit gebeurt iedere keer als u grapefruit of sinaasappel eet of het sap ervan drinkt.’

 

Grapefruit én sinaasappel
Niet eens een medicijn in het specifiek, nee: gewoon in het algemeen. Sinaasappel en grapefruit moet je dan dus compleet vermijden en ik vind echt dat dat wel wat meer algemeen bekend mag worden. Zeker die sinaasappelsap: zoveel mensen staan daarmee op. Betekent dat ook dat een aspirientje tegen je kater niet werkt als je een glas jus ernaast neemt…? Er wordt me ineens zoveel duidelijk.

 

Vermijden dus
Maar goed, deze twee vruchten niet eten als je aan de medicatie zit moet natuurlijk kunnen. Maar grapefruit in het bijzonder moet je dus ook maar beter vermijden als je de pil slikt. Als we het Center for Education and Research on Therapeutics geloven dan tenminste, en dat doe ik. Grapefruit zorgt er namelijk voor dat je CYP3A in je lichaam daalt – een enzyme dat ervoor zorgt dat lichaamsvreemde stoffen worden opgenomen. En daardoor kan het dus zijn dat je pil minder goed wordt opgenomen en dus minder goed werkt.

 

En ja, ook bij de pil is dus het geval met sinaasappels (en limoenen), maar dan in mindere mate. Grapefruit is dus de sluwe duivel van de vruchten.

 

 

 

Door: Wieke Veenboer

Wieke Veenboer woont in Amsterdam. Ze is een graag geziene gast in de Amsterdamse horeca en probeert af en toe zelf een keukenprinses te zijn. Ze houdt van reizen, verslindt boeken maar speelt ook Netflix uit.

Afbeelding van Wieke Veenboer