Hou deze ‘complimenten’ maar voor je

‘Je ziet er goed uit, voor je leeftijd dan….’

 

Het ontvangen van complimenten vind ik ontzettend moeilijk. Ik heb altijd de neiging om meteen wat terug te zeggen. ‘Bedankt, jij hebt óók een super mooie broek aan! Is die nieuw?’ of ‘Oh dankjewel, maar zo goed staat hij mij echt niet.’ Stom eigenlijk, want je kan toch ook gewoon bedankt zeggen? Volgens mij ben ik niet de enige die het hier moeilijk mee heeft. Maar wanneer het nog lastiger wordt is als je een compliment krijgt, dat waarschijnlijk goed bedoeld is, maar  eigenlijk ontzettend beledigend is. 

 

Die zogenaamde complimenten krijg je vaak van mensen die het überhaupt lastig vinden om een compliment te geven. Want ja, die zijn er ook. En speciaal voor die mensen heb ik de top 10 beledigendste complimenten op een rijtje gezet. Dan weet je voor de volgende keer dat je dit écht niet kan maken. 

 

  • Deze zijn minder lelijk dan je vorige schoenen, schat. Die waren echt erg.’

Pardon? Ten eerste, wat was er mis met mijn vorige schoenen? En ten tweede, minder lelijk? Dat is geen compliment. Jouw afgetrapte sneakers zijn ook niet helemaal mijn ding. Maar hoor je mij klagen? Inderdaad. Mondje dicht dus. 

 

  • ‘Je ziet er goed uit, voor je leeftijd dan.’

Ehmmmm… Bedankt? 

 

  • ‘Fantastisch hoe het je helemaal niks uitmaakt hoe je eruitziet.’

Toevallig maakt dat me wel uit. En ik heb er ook nog wel mijn best op gedaan om er vandaag zo uit te zien. Vrij beledigend dit.

 

  • ‘Wow je zou écht vaker make-up op moeten doen.’

Wat je bedoelt te zeggen is dat ik er zonder make-up niet mooi uitzie? Of ik wel of niet make-up op doe, maak ik toch écht wel lekker zelf uit. Mijn blotebillengezicht vind ik trouwens hartstikke mooi.

 

 

  • Wat zie je er mooi uit zonder je bril op.’

Wil je dat ik de rest van mijn leven rondloop als blinde kip? Nee, dat dacht ik al. Dus die bril gaat zometeen weer lekker op.
 

 

  • ‘Je bent slimmer dan je eruitziet.’

Hoe ziet een slim persoon eruit dan? Moet ik een bril op? Oh nee, want blijkbaar zie ik er zonder al beter uit. Dit is allemaal heel verwarrend. 

 

 

  • ‘Wow, je hebt dat állemaal opgegeten?’

Ja, ik heb die hele portie patat, hamburger opgegeten én een grote milkshake opgedronken. Heb je daar een probleem mee? Neem dan je ienieminie porties maar mee naar dat tafeltje verderop. Dan geniet ik in mijn eentje nog even na met een verrukkelijk dessert. Goed?

 

  • ‘Ik vind je echte haarkleur veel mooier.’

Zo, die komt hard aan. Heb ik nu dus voor niks maanden getwijfeld om vervolgens drie uur in de kappersstoel te zitten en honderden euro’s uit te geven. Maar wat ben ik toch blij om te horen dat jij vindt dat dit allemaal niet nodig was. Wel een tikkie te laat. 

 

  • ‘Voor een vrouw kun je best goed autorijden.’

Hier kan ik dus echt kwaad over worden. Voor een vrouw? Kijk maar eens hoe goed ik kan autorijden als ik door die plas naast je heenrijd om je vervolgens als verzopen kat op de stoep achter te laten. 

 

  • ‘Ben jij dat écht op die foto? Wat zie je er daar mooi uit.’

Ik ben blij dat je het een mooie foto van me vindt, maar zo zie ik er toch in het echt ook gewoon uit?