Een boek schrijven doe je zo

Voor veel mensen is het een droom: een boek schrijven. Ik ken zoveel vrouwen die het idee hebben, er zelfs aan begonnen zijn, maar waarbij het manuscript toch weer in een la verdwijnt. Zonde.

 

 

Want een boek schrijven is leuk en het lezen ervan ook. Dus je ontneemt niet alleen jezelf een bijzondere mijlpaal, maar ons potentiële lezers ook een leuk boek. Voor de draad ermee dus. Schrijven die handel. Als kersverse ervaringsdeskundige heb ik misschien wat tips.

 

1. Doe het met een uitgeverij
Natuurlijk kun je ook zelf je boek uitgeven en via Bol verkopen, maar ik geloof ontzettend in de meerwaarde van een uitgeverij. Ik ga het even opsommen.

 

De curatie
Dat jij je boek leuk vindt is vrij logisch. Maar als de uitgeverij je terugmailt met een: ‘Wat leuk, hier geloven wij in’, zit je toch wat steviger in het zadel. Mij gaf dat in ieder geval echt een goed gevoel.

 

Zij hebben de contacten.
Met de drukker, met goede vormgevers, maar vooral met de winkels. Die winkelier heeft waarschijnlijk nog nooit van jou gehoord dus waarom zou hij jouw boek inkopen? Maar als de sales-verantwoordelijke van de uitgeverij hen overtuigt met wat stevige punten waarom juist jouw boek zo fantastisch is, ben je binnen.

 

De bekende stok achter de deur.
Die uitgeverij bepaalt met jou de deadline en daar moet je je aan houden want op een gegeven moment worden er folders gedrukt en staat de drukpers te ronken. Ik had dat echt nodig.

 

De hulp.
Mijn boek werd gelezen door Luna, zij runt Moon Uitgevers, het jeugdimprint van Overamstel, en zij kwam met zulke goede feedback, daar heb ik echt veel aan gehad.

 

2. Creëer schrijfmomenten
Voor corona was dat bij mij de donderdagavond. Dan nestelde ik me in een fijne horecagelegenheid en ging ik tikken. Toen corona kwam, werd dat de vrijdagmiddag op een iets minder glamoureuze plek, namelijk een picknicktafel in de duinen van Bloemendaal (ook prachtig). Maar het is belangrijk dat je je schrijfmomenten markeert. Je hebt het nodig om weer in je zelfgecreëerde wereld te kruipen en niet gestoord te worden door een dochter die de balletposities door wil nemen of een ratelende WhatsApp-timeline. Ik zette alles uit en liet iedereen ook weten dat ik even een paar uur in de bubbel was.

 

3. Lees hardop
Dat helpt sowieso om taalfouten en rommelige zinsconstructies aan het licht te brengen, maar ik kon me daardoor ook beter verplaatsen in de ontvanger. Was het spannend? Begrijpelijk?

 

4. Begin elke sessie met teruglezen
In ieder geval met het laatste hoofdstuk dat je hebt geschreven. Zo weet je precies waar je was, voorkom je dubbelingen of tegenstrijdigheden.

 

5. Enjoy the ride
Ik heb het schrijven van een boek lang uitgesteld omdat ik mensen om me heen vaak hoorde zuchten dat een boek schrijven zoveel werk was. Dat heb ik niet zo ervaren: elke minuut was een feest, tot aan de correctierondes aan toe. Om Nike maar eens te quoten: Just do it. Je hebt niets te verliezen.

 

Liefs,

May

Door: May-Britt Mobach

Afbeelding van May-Britt Mobach