Verpleegster in hospice deelt de meest voorkomende laatste woorden

verpleegkundige

 

Wat je misschien niet wist van mij is dat ik een enorme angst heb voor de dood. 

 

 

 

En zoals met alles waar ik een extreme angst voor heb, wil ik er dan zoveel mogelijk over weten. En dat is lastig in het geval van doodgaan, want er zijn niet bepaald ervaringsdeskundigen die je kunnen vertellen hoe het zit en hoe het bevalt — het is namelijk een behoorlijk eenmalig event in iemands leven dat je niet bepaald kan navertellen. Natuurlijk zijn er wel bijna-dood-ervaringen en die spit ik dan ook obsessief door, net als mensen die klinisch dood werden verklaard maar het tóch overleefden.

 

 

Afgelopen week kwam ik terecht op de Instagram van hospiceverpleegster Julie McFadden, die zich op Instagram hospicenursejulie noemt. Zij documenteert al jaren al haar ervaringen op haar werk op Instagram en TikTok en heeft daardoor al 203K volgers op Instagram erbij gekregen en zelfs 1,3 miljoen op TikTok. Dit werk doet ze inmiddels al ruim vijftien jaar, dus je kan wel stellen dat ze inmiddels bijna alles heeft meegemaakt.

 

 

Knap hoor, als je dit werk kan doen zonder eraan onderdoor te gaan. Lijkt me toch zó heftig, om continu omringd te zijn met mensen die in de laatste fase van hun leven zitten. Je ziet zoveel verdriet en pijn… Pff, ik zou het niet kunnen.

 

 

Maar Julie gelukkig wel en die deelt zoveel van haar interessante bevindingen en observaties. Zo deelt ze in een video wat verreweg de meeste mensen zeggen voor ze overlijden. Beter gezegd: het zijn twee dingen die het meeste voorkomen.

 

 
‘Er is iets wat de meeste mensen zeggen vlak voor ze doodgaan en het is meestal ‘ik hou van je’ of ze roepen om hun moeder of vader — die meestal ook al zijn overleden.’ Ergens is dat ook wel weer een mooie observatie, dat je in je laatste momenten toch nog je liefde wil uiten en je aan je ouders denkt, maar misschien is dit ook wel een schrale troost die ik mezelf wijs maak om mijn angst tevergeefs te verminderen.

 

Door: Redactie Amayzine.com