Hoorde ik dat nou goed?

 

In de auto, op weg naar een interview, luisterde ik naar Radio1.

 

In gedachten was ik mijn interview aan het voorbereiden, maar opeens werd mijn aandacht getrokken. In een vooraankondiging werd gezegd dat een SP-politicus in de strijd tegen de anti-vaxxers vindt dat ‘het dan maar moet gebeuren; laat maar zien hoe ziek die kinderen worden als ze niet ingeënt zijn.’

 

Ik geloofde mijn oren niet. WAT werd er gezegd?! Dat je die kinderen dan maar gewoon ziek moest laten worden?!

 

Een muziekje. Ik kwam op de plaats van bestemming. Had een leuk interview (heel tof, op een binnenvaartschip!) en reed weer terug. En ik dacht er weer aan. Hoe kan iemand nou zeggen dat die kinderen ziek moeten worden? Wil hij het gewoon laten gebeuren? Ten koste van die kinderen? Hoe kun je nou ten koste van de gezondheid van deze kinderen je punt maken? Dus zocht ik het, eenmaal thuis, op. Het fragment zelf kon ik helaas niet meer vinden. Wel zag ik een filmpje van (waarschijnlijk dezelfde?) SP’er, Maarten Hijink, die voor vaccineren is, die juist wil dat die vaccinatiegraad wordt gehaald, die juist geen zieke kinderen wil. Maar die vindt dat de overheid de gevolgen van niet-vaccineren meer moet tonen. ‘Laat maar zien wat polio, de bof en mazelen met kinderen kan doen.’ Juist om anti-vaxxers te laten zien op welke manier ze hun eigen kinderen in gevaar brengen. En daar zou ik graag aan toevoegen: en vertel er meteen bij dat de niet-vaxxers de allerkwetsbaarste kinderen en baby’s – die om échte gezondheidsredenen (nog) niet gevaccineerd mogen worden – óók in gevaar brengen. (Alleen daarom zóu je toch al?)

 

 

Anyway. Het punt is duidelijk. Niet alleen de SP, ook andere politieke partijen vinden dat de vaccinatiegraad weer omhoog moet (sinds 2015 zijn er al 41 kinderen doodgegaan aan hersenvliesontsteking! 18.000 opgeroepen tieners hebben in 2018 de kans om zich te beschermen voorbij laten gaan!). En omdat je mensen nu eenmaal eerder overtuigt met (nare) foto’s en verhalen dan met cijfers, krijgen we de komende jaren dus meer ongezonde kinderen voorgeschoteld. In spotjes, bij praatprogramma’s, op social media. Niet alleen omdat er meer gaan kómen, maar dus ook omdat de overheid hen dus wil inzetten als publicitair materiaal. Daar kun je zeker ook je vraagtekens bij zetten. Maar ach, soms heiligt het doel de middelen.

 

Door: Beatrijs Bonarius

Beatrijs Bonarius is tekstschrijver & eindredacteur. Een mediavreter, zoals ze zelf zegt. Met een vrolijke, scherpe blik – en dito toetsenbord – kijkt ze voor Franska naar de actualiteit.

Afbeelding van Beatrijs Bonarius