Honden­koekjes

 

Teckels doen álles voor eten en mijn teckel Nhaan is daar bepaald geen uitzondering op. Hoewel ze niet mag bedelen, kan ze me zo nu en dan op afstand een ‘stare-down’ geven. Ken je dat?

 

 

Ze kijkt me dan recht aan met een blik van ‘ik bedel niet, ik ben gewoon benieuwd wat je eet’. Als ze vindt dat het tijd voor eten is gaat ze pontificaal bij de kast zitten waar haar etenstrommel staat. Ze ruikt exact wat voor boodschappen gedaan zijn, want wanneer er in haar belevening niets eetbaars tussen zit draait ze zich rap om en verdwijnt ze uit de keuken. Net als elke teckel kan ze heel goed doof spelen, maar ze hoort de allerzachtste krak van een zakje en ook het geluidloos openen van de ijskast lijkt haar miraculeus op grote afstand te bereiken.

 

Ze doet het goed op een vast ritme, maar als ze mee naar opnames gaat wil het nog weleens misgaan. Ze kan met haar ogen alles voor elkaar krijgen en lijkt dan iedereen ervan te overtuigen dat ik haar echt niets te eten heb gegeven en ze echt honger heeft.

 

Dat lijkt leuk maar de realiteit is het tegenovergestelde. Ze moet dat dan bekopen met diarree of een opstandige maag. Een stuk belegd brood is niet erg maar als ze van acht verschillende mensen allerlei lekker vettigs krijgt, gaat het mis.

 

Thuis krijgt ze twee keer per dag eten en iets tussendoor als ze braaf is geweest, de auto ingaat of keurig wacht. Meestal is dat een stukje gedroogde eend en soms een hondenkoekje. Echt verwennen kan ik haar met kaas. Koekjes zijn ook leuk om zelf te bakken. Kongs (van die stevige stuiterballen die je met iets lekkers vult) zijn trouwens aan haar niet besteed.

 

Die scheurt ze gevuld of ongevuld gewoon in stukken (net als alle speeltjes). Ik dacht nog wel dat ik de ideale vulling had gevonden van een stukje banaan geprakt met wat havermout en een lepeltje pindakaas, maar slopen is kennelijk leuker dan leeglikken.

 

Hondenkoekjes bakken geeft ook mij een blij gevoel. Ik vind een hondenkoekje in de vorm van een bot of een teckel het leukst om te maken, maar Nhaan kan dat natuurlijk niks schelen. Geur is voor haar eigenlijk het belangrijkst.

 

 

Daarom deel ik hier haar favoriet met je: 4 tenen knoflook, 3 eetlepels kokosolie, 1 ei, 3 eetlepels water, 200-225 gram rijstebloem. Pel de tenen knoflook, hak ze grof en fruit ze heel kort in de kokosolie. Laat dit afkoelen. Klop het ei los met het water. Meng de rijstebloem met de afgekoelde kokosolie en het losgeklopte ei. Begin met 200 gram bloem en voeg eventueel meer toe om een soepel deeg te krijgen. Laat even rusten en rol het uit. Steek hier koekjes uit. (Balletjes draaien en platdrukken kan ook.) Verwarm de oven voor op ca. 160 graden C en bak de koekjes (afhankelijk van de grootte) in 12-20 minuten.

 

Succes! O en ik weet het, de meeste honden worden ook erg gelukkig van een stuk leverworst, alleen ben ik zelf altijd een beetje huiverig voor de hoeveelheid zout die daarin zit (net als bij kaas voor Nhaan).

 

Door: Janny van der Heijden

Janny van der Heijden draagt graag jurken, pakjes en hoge hakken. Bekend als stijlvol jurylid van Heel Holland Bakt en presentatrice van Landinwaarts, schrijft ze dagelijks over eten, drinken en koken en proeven. Dat doet ze elke zondag bij ons. Janny schreef verschillende kookboeken. Ze heeft twee zoons en is oma van twee kleindochters

Afbeelding van Janny van der Heijden