Hoeveel rood vlees zou je maximaal moeten eten per week

 

Zeg wijn, snacks of haute cuisine en de smulpapen van online foodmagazine FavorFlav weten waar te drinken, hoe het te eten en wat te koken. Dit keer serveren onze cheffies je: Hoeveel rood vlees zou je maximaal moeten eten per week?

 

 

Veel mensen weten inmiddels dat rood vlees mogelijk schadelijk voor je is (om van de effecten van bio-industrie op het milieu nog maar te zwijgen), en bewerkt vlees en vleeswaren ook. Voor verstokte vleesliefhebbers is die wetenschap misschien moeilijk te verteren, maar gelukkig wordt het aanbod in de winkel en ook aan recepten steeds gevarieerder en interessanter. Voor veel mensen is het daarom gelukkig niet moeilijk om minder vlees te eten. En stel dat je nog wel af en toe rood vlees eet, hoeveel ervan is dan té veel?

 

Want als je in een week nou vijf dagen vegetarisch of vegan eet maar één keer een dikke juicy hamburger en één keer een biefstukje, zijn die vijf vega-dagen dan helemaal voor niks geweest? Het ligt iets genuanceerder, maar we kunnen je wel vast vertellen dat het (wat je gezondheid betreft) in ieder geval niet véél vlees is wat je in een week maximaal zou moeten eten…

 

Flexi is sexy
Als je sowieso niet gecharmeerd raakt van een perfect gebakken steak for dinner zijn er gelukkig genoeg plantaardige gerechten als alternatief. Vegan ramen, pompoenrisotto, wraps, bowls en stoofschotels, telo met pindasambal (!); recepten genoeg voor te vinden, ook op FavorFlav! Maar als je af en toe een onbedwingbare behoefte hebt aan rood vlees, is dit wat het Voedingscentrum daarover zegt: 
 

Rood versus wit
Onder de noemer rood vlees vallen rundvlees, varkensvlees, schapen- en geitenvlees. Wit vlees is kip of ander gevogelte. Dan is er nog een onderverdeling tussen onbewerkt en bewerkt vlees en vet en mager vlees. Bewerkt vlees is ál het vlees dat voorafgaand aan de verkoop is bewerkt en kan ook wit vlees zijn: kipgehakt of plakjes kipvleeswaren bijvoorbeeld. En ook worst en hamburgers vallen in die categorie. Vet vlees bevat veel verzadigd vet; zoals gehakt, speklapjes, spareribs en lamskoteletten. Bewerkt en vet vlees vallen buiten de categorie die het Voedingscentrum überhaupt adviseert te eten; de welbekende Schijf van Vijf. Maar zij weten ook wel dat niet iedereen zich daar aan houdt, en dus bieden ze ook richtlijnen hoe je het beste met de consumptie van dat soort producten om kan gaan.

 

Eindoordeel
Onbewerkt mager vlees staat wel in de Schijf van Vijf. In die categorie vallen kipfilet en ook kippenboutjes en kipdijfilet, alsook magere runderlappen en sukadelappen (gelukkig geen totaalverbod op stoofvlees dus), biefstuk en mager varkensvlees. Ze adviseren om voor een gezonde levensstijl per week niet meer dan 500 gram vlees te eten, waarvan maximaal 300 gram rood vlees. Per week dus.

 

Valt dat tegen of juist mee voor jou? Vind jij het prima om wat te minderen als het om rood vlees eten gaat? Om in het weekend jezelf een plezier te doen met bijvoorbeeld slowcooker rendang, en doordeweeks een lekker visje te bakken of een vega-recept uit te proberen? Hoe dan ook, wij zullen er altijd voor zorgen dat je hier genoeg inspiratie op kan doen!

 

Door: Redactie FavorFlav