Hoeveel kans van slagen heeft relatietherapie nou echt?

 

Als het niet lekker botert tussen jullie kan dat ontzettend lastig zijn, maar ja, zomaar weggaan vind je ook geen optie.

 

 

Soms zit er verborgen onder de dagelijkse sleur en de stroom aan problemen nog een hoop liefde. Je wilt je liefde niet kwijt, maar zo kunnen jullie ook niet verder.

 

Er is afstand, er is ruzie, er is geen lust. Jullie leven als vage kennissen samen. Hoe pak je het aan?

 

Je kunt ervoor kiezen om samen in therapie te gaan. Maar hoeveel kans van slagen heeft relatietherapie nou eigenlijk? Best veel, als we onderzoekers moeten geloven. Ongeveer 75% van de stellen die een therapeut bezocht, kwam er persoonlijk beter uit na die sessies. Studies tonen aan dat het slagingspercentage van relatietherapie varieert, maar over het algemeen ligt tussen de 70% en 80%. Dit betekent dat een aanzienlijk aantal stellen positieve resultaten behaalt na het voltooien van een therapieprogramma. Het praten met een onafhankelijk persoon kan ontzettend veel inzichten geven en mensen dichter bij elkaar brengen.

 

De meest voorkomende redenen waarom stellen een relatietherapeut bezoeken zijn:

  1. Communicatieproblemen: moeite met praten, zeggen wat je wilt, alles opkroppen, snauwen, verbale conflicten en het gevoel hebben dat ze niet op dezelfde golflengte zitten. Genoeg om over te praten met de therapeut. Communicatie is key in elke relatie. Zonder dat je met elkaar praat over wat je dwars zit of waar je blij van wordt, is het niets waard.
  2. Intimiteitsproblemen: veel stellen zoeken relatietherapie vanwege problemen met intimiteit en seks. Ze missen seksuele lol en ervaren emotionele afstandelijkheid.
  3. Vertrouwen en ontrouw: vreemdgaan kan een verwoestend effect hebben op een relatie en kan leiden tot een gebrek aan vertrouwen, wrok en emotionele pijn. Stellen kunnen relatietherapie zoeken om te proberen de schade te herstellen en hun relatie opnieuw op te bouwen na overspel.
  4. Problemen met het opvoeden van kinderen: partners kunnen relatietherapie zoeken vanwege conflicten over de opvoeding van kinderen, verschillende opvoedingsstijlen, of het omgaan met uitdagingen zoals gedragsproblemen of tieneropstandigheid.
  5. Overgangsfases en veranderingen: Stellen kunnen relatietherapie zoeken tijdens overgangsfases in het leven, zoals het krijgen van kinderen, het lege-nestsyndroom, pensionering of het omgaan met andere grote veranderingen die stress en spanning in de relatie kunnen veroorzaken.

 

Het succes van relatietherapie hangt van verschillende factoren af, waaronder de aard van de relatieproblemen, de bereidheid van beide partners om aan de relatie te werken, de kwaliteit van de therapie en de competentie van de therapeut. Maar het is zeker het proberen waard, als jullie die liefde niet willen opgeven. Ga ervoor en ga praten. Wie weet wat er bij de ander wel niet allemaal speelt, waar jij geen weet van hebt? Veel stellen geven aan dat relatietherapie hen heeft geholpen om beter te begrijpen wat er misging in hun relatie, hun behoeften en verlangens te communiceren en betere manieren te vinden om met problemen om te gaan. Tijd om elkaar eens echt te leren kennen – en dan maakt het beslist niet uit hoe oud jullie zijn. Het is nooit te laat voor ware liefde.

 

Door: Tessa Heinhuis