Hoe zat het ook alweer met dat beruchte interview van prinses Diana?

 

Hoewel ik er even in moest komen, vond ik het vijfde seizoen van The Crown uiteindelijk toch steengoed. Dat kwam vooral door het beruchte interview dat prinses Diana gaf aan de BBC.

 

 

 

De eerste afleveringen van het nieuwste seizoen van The Crown vond ik lang niet zo sterk als de rest van de serie. Eerlijk gezegd wist ik het zo net nog niet. Maar inmiddels denk ik er heel anders over. In de latere afleveringen ging het over het beruchte interview uit 1995 dat Diana in het diepste geheim met de BBC voorbereidde. Hoe zat het ook alweer?

 

Journalist Martin Bashir had via de broer van Diana contact met haar weten te leggen om haar over te halen om een interview te geven. Dat deed hij door haar ervan te overtuigen dat ze in de gaten werd gehouden door de geheime dienst en hij gebruikte vervalste bankafschriften om dat zogenaamd te bewijzen. Diana werd daar zo paranoia van dat ze uiteindelijk toestemde in een televisie-interview met Bashir waarin ze alles op tafel gooide. Nog nooit was een lid van de koninklijke familie zo open geweest en eindelijk zag het Britse volk een lid van het Koninklijk Huis dat dezelfde problemen had als zij. Diana vertelde over haar moeizame relatie met haar schoonfamilie die haar schreeuw om hulp negeerde. Over haar eetstoornis en haar postnatale depressie na de geboorte van haar oudste zoon William. En natuurlijk over haar moeizame huwelijk met Prins Charles en zijn affaire met Camilla, waarover Diana de legendarische woorden sprak: ‘There were three of us in this marriage, so it was a bit crowded.’

 

Het gesprek bleek uiteindelijk de genadeklap voor het huwelijk van Charles en Diana. The Queen herself vroeg het stel uiteindelijk om de scheiding in gang te zetten om de reputatie van de monarchie te redden. Maar in 2020 bleek na grondig onderzoek door de BBC dat Diana er door Bashir onder valse voorwendselen ingeluisd was. Haar inmiddels volwassen zoon William gaf zelfs een publiek statement waarin hij vertelde over de enorme impact die de leugens van Bashir hadden op de laatste jaren van haar leven. William herinnerde zich haar angst, paranoia en eenzaamheid en het maakte hem diepbedroefd te weten dat Bashir daar medeverantwoordelijk voor was. De BBC besloot daarop dat ze het gewraakte interview nooit meer zullen uitzenden.

 

Maar ze kunnen nog steeds niet rustig slapen op Buckingham Palace want nu komt Diana’s andere zoon Harry ook met een explosief verhaal naar buiten. Ook hij voelt zich niet begrepen door de koninklijke familie en besloot om dat via zijn memoires te delen met iedereen die het maar horen wil. Zijn boek ‘Spare’ verschijnt begin januari en ik ben benieuwd wat voor impact dit boek op de Britse monarchie gaat hebben. Want als Harry net zo open is als zijn moeder destijds was, vrees ik het ergste.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit