Hoe kun je gelukkiger zijn in deze roerige tijden?

 

Het lijkt haast onmogelijk: om in een tijd waarin we te maken hebben met oorlog, raciale spanningen en sociale ongelijkheid… gelukkiger te zijn dan ooit. 

 

 

 

Toch kan het. En volgens mindfulness-expert Marisa Garau is gelukkig zijn zelfs wenselijk omdat het zo’n belangrijk ingrediënt is van een vervullend leven. In dit artikel gaat ze in op het hoe en waarom van gelukkiger zijn, en wat het voor de maatschappij als geheel kan betekenen.

 

In deze onrustige tijd vol menselijk lijden, lijkt het haast taboe om gelukkiger te willen zijn. Zouden we niet juist solidair moeten zijn en dapper mee moeten lijden met de mensen die achtervolgd of achtergesteld worden? Het antwoord lijkt misschien niet erg sympathiek, maar… nee. Want mee-lijden biedt helaas geen hulp en steun voor mensen die het juist zo hard nodig hebben.

 

Instrument

Om schrijnende problemen als discriminatie en sociale ongelijkheid te kunnen overwinnen, helpt het niet om je down, boos en verdrietig te voelen. Natuurlijk is het goed om je verontwaardiging te uiten en te eisen dat misstanden opgelost worden. Maar meehuilen met de slachtoffers, hoe sympathiek bedoeld ook, is niet het goede instrument om het tij te keren.

 

Je koppie erbij houden

In tijden van sociale onrust is het juist van essentieel belang om je koppie erbij te houden en nuchter te blijven, zonder meegesleurd te worden in de pijn en frustraties van anderen. Neem artsen en verpleegkundigen. Alhoewel zij intens meeleven met het lot van hun patiënten, laten ze zich niet terneerslaan door al het menselijk lijden waarmee zij dagelijks geconfronteerd worden. Zij stropen juist de mouwen op en gaan met een nuchter hoofd aan de slag om hun patiënten te genezen. Omdat ze weten dat die houding de beste resultaten geeft.

 

De beste strategie

Hoe vreemd het misschien ook klinkt, wil je je steentje bijdragen aan belangrijke veranderingen in onze samenleving, dan is de beste strategie: zelf gelukkiger zijn. Als je zelf gelukkiger bent, dan zit je goed in je vel. Je wordt immers niet overweldigd door intense gevoelens als verdriet, woede of angst. Alleen wanneer je je goed voelt en innerlijke rust ervaart, kun je nuchter blijven nadenken over hoe jij mee kan helpen om onrecht de wereld uit te helpen.

 

Positieve invloed

Jouw mindset beïnvloedt namelijk de mindset van de mensen om je heen. Als je elke dag gestrest rondloopt, raken de mensen in je omgeving ook gestrest. Als je elke dag boos bent over onrecht, dan raken de mensen in je omgeving ook boos en geïrriteerd. Maar als je elke dag optimistisch bent, dan heeft dat een positieve invloed op de mensen in je directe omgeving.

 

Open mindset

Met mindfulness cultiveer je bewust een open mindset verankerd in positiviteit. Dit betekent niet dat je niet kritisch bent over wat er in de wereld gebeurt. Het betekent dat je je er niet door laat overweldigen, waardoor je geen kracht meer zou hebben om zelf je steentje bij te dragen aan een betere wereld. Met een opgeruimd hoofd sta je open voor alles wat er in het leven gebeurt, zonder daarvan over de rooie te raken en zonder je erdoor te laten verlammen.

 

Praktisch

En dit is precies wat je met het praktiseren van mindfulness bereikt: niet meegaan in deprimerende gedachten over ziekte en onrecht, maar deze nare omstandigheden accepteren en erkennen. Vervolgens kun je met een helder hoofd efficiënte oplossingen bedenken, en op een heel praktische manier kijken hoe jij je medemens kunt helpen.

 

Natuurwet

Eén van de prachtige inzichten van de mindfulness-filosofie is dat wij mensen gelukkiger zijn wanneer wij anderen helpen: andere mensen, dieren, of de natuur als geheel. Inmiddels hebben talloze klinische onderzoeken dit ook op wetenschappelijk niveau aangetoond. Het is een eenvoudige maar mooie natuurwet: wij worden eenvoudigweg gelukkiger als we anderen gelukkig maken.

 

Kijk vandaag nog wat jij voor een ander kunt betekenen:

Misschien kun je een praatje aanknopen met de medewerker van de supermarkt
Misschien kun je je duim opsteken als je voorrang krijgt bij het invoegen op de snelweg
Misschien kun je een kop koffie halen voor je collega die ’s ochtends maar langzaam op gang komt

 

Veilige maatschappij

Het zijn kleine acties… maar veel kleine acties hebben een grote impact. Als jij bewust werkt aan het helpen van anderen, en zo jezelf helpt om gelukkiger te zijn, dan help je ook de maatschappij als geheel. Want als we meer openstaan voor elkaar en bereid zijn om een helpende hand uit te steken, dan voelen we ons allemaal beter en gelukkiger. En hoe meer mensen zich geaccepteerd, gewaardeerd en gelukkiger voelen, hoe gezelliger en veiliger onze maatschappij voor iedereen wordt.

 

Meer lezen?

Je vindt meer inspiratie en praktisch advies in mijn uitgebreide artikel over gelukkiger zijn.

 

Marisa Garau runde tien jaar lang haar eigen reclamebureau in Amsterdam. Na depressie en burn-out gooide ze het roer om en verhuisde ze met man en poezen naar Nieuw-Zeeland. Ze is nu schrijver, mindfulness-expert, en reiki-therapeut voor huisdieren.