Hoe kom je in deze tijd als starter aan een eigen huis?

irma laptop

 

Mijn zoon wordt in de zoektocht naar een huis overboden. Met 90.000 euro maar liefst.

 

 

 

 

 

Mijn oudste zoon woont samen met zijn vriendin in een appartement in Utrecht. Een prachtig appartement dat uitkomt op een soort gezamenlijke binnentuin, maar het is wel een huurappartement. Ze zijn al een tijdje op zoek naar een koopwoning. Het hoeft geen villa te zijn, gewoon een leuke eengezinswoning met een tuintje, liefst in de buurt van Utrecht. Maar zoals iedereen weet is dat in deze tijd niet makkelijk. En peperduur.

 

Het ene na het andere huis gaat aan hun neus voorbij. Soms is het al weg voor ze een bezichtiging in hebben kunnen plannen, soms worden ze overboden. Eén keer zelfs met 90.000 euro. Ik wil graag helpen, maar aangezien mijn bankrekening ook niet zo vet is, kan ik weinig doen.

 

Nou zijn zij nog tweeverdieners met allebei een aardig salaris. Ben je alleen of heb je een standaardloon. dan is het helemaal ondoenlijk. Om nog maar niet te spreken van de prijzen. Mijn jongste dochter heeft een appartement in Amsterdam. Hartstikke leuk hoor: midden in Amsterdam, één slaapkamer, een klein tuintje en een dakterras. Voor de prijs waarvoor je een paar jaar geleden bij ons in Brabant nog een villa met een zwembad kocht.

 

Net als ik begin te denken dat ze nooit aan een huis komen, belt zoonlief op. Ze hebben een bod gedaan en de makelaar geeft hen een goede kans. Het is nog even spannend, maar dan komt het goede nieuws: het bod is geaccepteerd, de hypotheek is in orde, per 1 augustus krijgen ze de sleutel. Ik ben misschien nog wel blijer dan zij dat ze nu dan toch hun eigen plekje gevonden hebben. Gisteren zaten ze bij me op de bank, met dilemma’s als ‘waar plaats ik de bank’, ‘wat doe ik met de keuken’ en ‘houden we nog geld over voor de tuin?’ Ze stralen en ik straal blij met ze mee.

 

 

 

Door: Irma van Schaijk