Hoe is het nu met… Sophia Loren

 

Deze Italiaanse filmster was samen met Brigitte Bardot de grootste seksbom van de twintigste eeuw. Ze waren beide diva, actrice en beeldschoon. Ik heb het natuurlijk over Sophia Loren.

 

Sofia Villani Scicolone werd geboren in 1934 in Rome als dochter van Romilda Villani en Riccardo Scicolone. In 1938 kreeg Sophia nog een zusje. Haar ouders waren niet getrouwd en na de geboorte van hun tweede dochter liet Riccardo het gezin in de steek. Sophia en Maria groeiden op met hun moeder bij hun grootmoeder in het arme dorpje Pozzuoli in de buurt van Napels. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd Pozzuoli meerdere keren gebombardeerd en verhuisde het gezin naar familieleden in Napels.  

 

Sophia begon op jonge leeftijd met acteren en won in 1962 een Oscar voor haar hoofdrol in het Italiaans-Duitse oorlogsdrama La Ciociara. Daarnaast won ze meer dan vijfenveertig andere grote acteerprijzen. 

 

Toen Sophia zestien was deed ze mee aan een missverkiezing. Carlo Ponti, een van de juryleden, zag Sophia aan een tafel met vrienden zitten en vroeg of ze deel wilde nemen aan de wedstrijd. Dat deed ze en ze werd tweede. Deze ontmoeting met Carlo was liefde op het eerst gezicht. In hem ziet ze de vaderfiguur die ze zo heeft gemist. Alleen was Sophia op dat moment pas zestien jaar en Carlo al achtendertig, een ongehoord schandaal in die tijd.  

 

Carlo was in die periode nog getrouwd en had twee kinderen. Destijds was het voor de Italiaanse wet onmogelijk om te scheiden, een enorme teleurstelling voor Sophia. Zij verlangde zo naar een toekomst met haar Carlo. Maar haar succesvolle werk als actrice ging door. Dankzij haar geliefde krijgt ze een hoofdrol in Stanley Kramers The pride and the passion, waar ze samen met Frank Sinatra en Cary Grant te zien is.

 

Cary Grant en Sophia worden verliefd, maar Sophia beseft dat ze moet kiezen tussen haar vertrouwde wereld en een nieuw wereld die haar artistiek en persoonlijk niet echt gelukkig maakt. Ze blijft bij Carlo, omdat ze voelt dat dat de juiste beslissing is. 

 

 

Na jaren in de weer te zijn geweest met advocaten krijgt Carlo in 1965 eindelijk toestemming om officieel te scheiden. En op 9 april 1966 trouwen Sophia en Carlo dan eindelijk. In 1968 wordt hun zoon Carlo jr. geboren. Hij is nu dirigent. In 1973 wordt Edoardo geboren, die nu, net zoals zijn vader, filmproducent is. Carlo en Sophia zijn altijd samen gebleven tot hij in 2007 overleed. 

 

Sinds 2006 woont Sophia Loren voornamelijk in Geneve maar ze heeft ook huizen in Napels en Rome. Ik hoop dat ze na haar drukke werkzame leven kan genieten van nog vele potjes Scrabble, smakelijke auberginegerechten zoals haar moeder die vroeger maakte en van haar twee zoons en twee kleinkinderen. Want zoals ze altijd zelf gezegd heeft: ‘Dankzij mijn kinderen is mijn leven de moeite waard.’

 

Door: Anouk Raijmakers

Afbeelding van Anouk Raijmakers