Hoe is het nu met Femke van der Laan?

In 2017 verloor ze de liefde van haar leven, Eberhard van der Laan. Voor ons de burgemeester van Amsterdam, voor haar een geliefde echtgenoot en vader van haar kinderen.

 

 

‘Er zijn geen sluiproutes om om de rouw heen te gaan.’ Dat zei Femke ooit na de dood van haar man in een interview. Voor haarzelf en haar kinderen is het een heel gewoon gespreksonderwerp om over het verlies van Eberhard te praten. Haar prioriteit lag na zijn dood natuurlijk bij het op de rit houden van haar kinderen en zelf ook een andere invulling te geven aan haar leven. Niet langer meer als de vrouw van de burgemeester in de statige ambtswoning aan de gracht, maar als Femke van der Laan, een moeder van drie kinderen in een bovenwoning.

 

Om haar verdriet een uitweg te geven is ze gewoon maar gaan schrijven en maakte ze een prachtig boek met haar columns uit het Parool over het verlies van haar man en hoe ze haar leven in het jaar na zijn dood met vallen en opstaan weer op moest pakken. In de DWDD Summerschool vertelde ze over de lessen die het verdriet haar leerde en hoe waardevol die zijn. ‘Door het delen van mijn verdriet en het accepteren ervan, weet ik nu al dat ik hier later op terug kan kijken als een van de meest zuivere en meest verbonden periodes van mijn leven. Ik heb verteld hoe ik me voel, en daardoor gingen mensen vertellen hoe zij zich voelden.’ Want ongelofelijk veel mensen leefden intens met haar mee en huilden om haar stukken waarin ze zich herkenden, in haar verhalen over ziekte, dood, liefdesverdriet, eenzaamheid. En vooral over hoe nu verder.

 

Inmiddels zijn er vier jaar voorbij en is Femke vooral doorgegaan met leven. Naast moeder, freelance journalist en programmamaker is ze ook bestuurslid van de IDFA, het grootste internationale documentairefestival dat alweer voor de 34e keer in Amsterdam wordt gehouden. In Koffietijd vertelde ze gisteren over de talloze fantastische films die daar de komende dagen in verschillende bioscoopzalen te zien zijn. Maar mocht je liever thuisblijven, dan hoef je gelukkig niks te missen, want ook online gebeurt er een heleboel.

 

Bron: 30 minuten RAUW van Ruud de wild, bnnvara.nl
 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit