All I want is … stilte

Hallooooooo?! Zijn er ook uitvinders onder de lezers? Ik heb namelijk een verzoek. Of een wens, opdracht, smeekbede – hoe je het ook noemen wilt.

 

 

Het is namelijk zo dat heel Nederland op dit moment aan het bouwen of verbouwen is. Er wordt van alles opgeknapt aan huizen en er worden ook nog veel nieuwe stulpjes bijgebouwd. Dat moet ook wel, want we willen natuurlijk allemaal wonen, en ook graag een beetje leuk.  

 

Maar wat we niet moeten vergeten, is dat heel Nederland ook steeds moet “thuiswerken” nu. Dat heel veel mensen (onder wie ik) thuis hun inkomen moeten vergaren, terwijl er bij de buren wordt gebouwd. Er worden hier in de buurt huisjes voor ouders (of kinderen) in tuinen geplaatst, extra verdiepingen op daken gezet, lege winkels omgebouwd tot appartementen, en lege kantoren gesloopt om plaats te maken voor volle woningen. Een goed streven dat veel werk oplevert en de instortende economie nog een beetje draaiende houdt.

 

Maar, ja… wat natuurlijk ook weer tekorten oplevert aan bouwmaterialen en -personeel. Waardoor alles weer veel langer duurt en duurder wordt, en waardoor de economie ook weer instort. Nee, we houden elkaar lekker bezig zo.

 

Maar wat ook vooral vervelend is aan die bezigheidstherapie, is dus de manier waaróp dat gebeurt. We vinden namelijk van alles uit om het werken steeds lichter en aangenamer te maken, maar wat voor de één verlichting brengt, brengt voor de ander juist geen verlichting.

 

Zo komen er ’s morgens hordes met bouwvakkers hier het dorp in rijden, en die gaan dan allemaal eerst hun busjes parkeren. Het liefst voor de opritten van huizen, zodat de mensen die daar wonen niet meer het terrein af kunnen. Ik weet niet of ze stiekem zijn ingehuurd om het thuiswerken te stimuleren, maar als dat zo is, begrijp ik niet waarom ze dan allemaal hun autoradio aan laten staan wanneer ze die busjes uitladen. Ze pakken dan de bouwmaterialen die nog niet waren afgeleverd door enorme vrachtwagens met luid piepende signalen bij het achteruitrijden, hijsen, lozen, trekken, pompen en kiepen. En dat alles dan niet binnen drie minuten… nee, ze trekken daar zo’n drie kwartier voor uit. Ze pakken de schroefjes, moertjes en boutjes die ze nodig hebben om al die geleverde materialen te bewerken tot een bewoonbare plek, en daarna pakken ze nog iets.

 

DE GELUIDSINSTALLATIE!

 

Allemaal hebben ze een eigen radio mee en allemaal luisteren ze naar een andere zender. Ze stappen uit hun busjes, drinken koffie, zetten de radio’s op standje 600 en zetten vervolgens hun gehoorbeschermers op die hen moeten beschermen tegen de herrie bij het boren, zagen, slijpen, drillen, heien, (ver)malen, stampen en hakken. Uit veiligheid!

 

Dus ik heb een vraag: kan iemand ALSJEBLIEFT gehoorbeschermers ontwikkelen waarbij de Bacardi Lemmon al wordt weergegeven in de gehoorbeschermers zelf? Dat scheelt namelijk een heleboel leed voor de thuiswerkers onder ons, die tussen alle verschillende radiozenders in wonen. Zoals ik.

 

Omdat ze elkaar proberen te overstemmen, en ook nog boven hun eigen geluidsbeschermers willen uitkomen, is het voor de gemiddelde thuiswerker met een gewone ruisonderdrukker niet meer te doen. Dwars door mijn oordoppen komt de Coconut Woman van de timmerman toch gewoon uit de boom vallen in mijn werkkamer. Everyday I can hear her shout, dwars door de Bicyle Race van de loodgieter heen. Ik hoor een aubade aan Zoutelande van de stukadoor mijn gehoorgang binnendringen, dwars door Geef mij maar Amsterdam van de Feyenoorder die een dak dekt. I want you… I hate you… I love you…; elke bouwvakker blèrt iets anders mee, óver het volume van de radio en de gereedschappen heen. Ik hoor tijdens het tikken van mijn columns de betonmolens draaien, en in mijn hoofd tollen alle leed- en liefdesliedjes dan ook weer door elkaar. Er wordt met hamers meegedrumd op bouwplaten, met schroevendraaiers op metalen buizen, en met elektrische zaag- en slijpmachines wordt getracht het geluid van de buurman te overtreffen.

 

En weet je wat het ergste is?

 

Binnenkort begint Mariah Carey ook weer met All I want for Christmas, is Youuuuuuuuuuu…

 

HELP!!!!

 

 

 

Door: Tineke

Tineke is schrijfster van de boeken “Toch?” en “Stof Genoeg” en ze blogt ook zo nu en dan. Ze woont op het platteland met één (leuke) man, twee (lieve) kinderen, drie (onbespeelde) muziekinstrumenten, vier (wisselende) mantelzorgprojecten, een (bijna) vijfde boek, haar zesde (luie) kat, en (dus) ongeveer zeven muizen.

Afbeelding van Tineke