Hoe irritant, er komt toch geen verbod op deur- en straatverkoop van energiecontracten

 

Zit je net aan tafel, schep je de piepers op, gaat de bel. Hoe irritant is dat?

 

 

 

Van de week was het weer raak hoor. Ik had haast en moest een hele boodschappenlijst aan dingen afvinken die ik in de stad moest kopen. Opeens zag ik ze vanuit de verte in de winkelstraat staan en meteen keek ik om me heen hoe ik ze kon ontwijken. De energieleveranciercontractverkopers: 10x letterwaarde bij Scrabble maar o wat vind ik ze irritant.

 

 

Helaas, omdat er niemand voor me liep, raakte ik zo verstrikt in hun vangnet. Een joviale jongen stond al breed naar me te lachen en vroeg hoe het met mijn energiecontract zat. ‘Uitstekend!’, riep ik met een grote glimlach terug. Maar was ik nou te beleefd dat ik toch naar hem luisterde of had hij soms een heel goede cursus straatverkopen gevolgd? Want in no time stond hij voor me uit te leggen dat ik toch echt beter af was met de prijzen die hij me kon bieden. En zie hem dan nog maar eens van je af te schudden. Voor je het weet zit je vast aan een contract waar je eigenlijk helemaal niet op zit te wachten. En dan heb ik het nog niet eens over alle loterijen, beveiligingsbedrijven en kabelexploitanten die wekelijks op mijn deurbel drukken terwijl ik net aan tafel wil gaan. Ik kan me dan niet verstoppen, want ze zien dat het licht brandt en dat ik in de keuken de pannen af sta te gieten.

 

 

En ik ben heus niet de enige die dat heel vervelend vindt. Afgelopen juni was een Kamermeerderheid ook voor een verbod op straat- en deurverkoop, maar nu blijkt dat het door Europese regelgeving voorlopig nog niet mogelijk is om de verkoop via straat, deur of telefoon voor wat de energiecontracten betreft te verbieden. Gelukkig is het demissionaire kabinet al bezig om aanvullende regels voor het verkopen van energiecontracten via de telefoon en aan de deur op te stellen.

 

 

Ben je toch in het gladde verkooppraatje getrapt, dan kun je tot en met 14 dagen nadat het product is geleverd of het contract is bevestigd afzien van de koop. En daar hoef je echt geen reden voor op te geven.

 

 

Volgens de Autoriteit Consument en Markt heb je die bedenktijd voor de volgende verkopen als je iets koopt per telefoon of postorder of via internet. Als je een product of dienst van minimaal €50 aan de deur koopt of als je iets koopt via een speciale dagtocht.

 

 

Of je doet de deur gewoon niet open als je aan tafel zit. Easypeasy.

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit