Hoe half Nederland straks een hekel aan z’n buren krijgt

 

De zomervakantie staat voor de deur. En aangezien de meesten op vakantie gaan met (of zonder?) Covid-19 nog een beetje spannend vinden, blijven we dit jaar massaal in eigen land.

 

We werkten toch ook al thuis en hebben in de quarantaineperiode eens even flink het interieur en de tuin onder handen genomen. Het ziet er weer fris en fleurig en zonnig uit. Dus zo gek is het niet om deze zomer van de welverdiende vakantie te genieten in Tuinesië, Balkonia of Woonkameristan. Maar denken de buren daar ook zo over?

 

Want ja, als je schoolgaande kinderen hebt moet je toch wat met die zes weken verplichte rust. En dus zetten we de tent op in eigen tuin, bestellen we het allergrootste opblaaszwembad dat er online te vinden is en nodigen we vrienden en familie uit voor de ene na de andere barbecue. Buitenboxje erbij voor wat gezellige muziek, vuurkorf en lampjes voor de late, lome, zomeravonden en genieten maar.

 

Ik voorspel een hoop geklaag en geruzie over de schuttingen deze zomer. Want stel jij viert met het hele gezin vakantie in eigen tuin, maar van de buurman wordt wel verwacht dat hij zijn deadlines haalt. Die telefoneert en tikt vast een stuk minder snel en ontspannen wanneer de buurkinderen om de drie minuten ‘BOMMETJE’ gillen en in het opblaasbad plonzen.

 

Voor alle thuisblijvende buren zonder vakantieplannen hoop ik op een zomer vol regen en dus zo min mogelijk overlast van de vakantiegangers een deur verderop. Met warm weer wil iedereen nu eenmaal alles uit de dag halen en van ‘s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat buiten zitten. En de lontjes lijken ook wat korter als de temperatuur stijgt.

 

Mijn advies is om dus twee keer na te denken voordat je voor de zoveelste keer de barbecue aansteekt of de muziek hard aanzet. Van tevoren even afstemmen met (kinderloze en/of niet-vakantievierende) buurtgenoten doet ook wonderen. Leven en laten leven is het devies, dus vier de zomer, ga naar buiten, maar hou een beetje rekening met elkaar.

 

Door: Philippine Dankelman

Philippine is freelance journalist. Voor Franska.nl schrijft ze over alles wat haar bezig houdt. Ze woont in Haarlem met haar man en hun drie kids. Ze is het liefst op het strand, dol op versgebakken appeltaart en houdt van de kleur wit.

Afbeelding van Philippine Dankelman