Op het weerbericht kan ik nooit bouwen

 

In mijn leven zijn er een paar dingen waar ik op reken: zwarte koffie in de morgen, mijn beste vriendin die altijd haar telefoon opneemt als ze voelt dat het nodig is, mijn vriend die ontbijt maakt (ja echt), de logeerhond die huppelt van geluk als ik maar één minuut weg ben geweest en… het weerbericht. Nu blijkt dat laatste een leugen.

 

Misschien weet je dat ik sinds corona wandel, nogal fanatiek, al zeg ik het zelf, want ik heb mijn loopje ’s ochtends uitgebreid met een avondeditie. Nu wandel ik dus tweemaal daags minimaal een uur, en gelukkig heb ik tijdelijk een logeerhond die dit gedrag verantwoordt. Voor ik de deur uitga check ik de temperatuur (vanaf 10 graden in sweater, vanaf 15 in T-shirt en boven de 20 water mee), de kans op regen (miezer overleven we zonder jas) en natuurlijk onweer. Mijn route gaat door bos en over open landschappen, dus dit is best essentieel. Maar nu blijkt de buienapp helemaal niet te kunnen voorspellen of het dondert en bliksemt. Wat?

 

Ik had mijn twijfels al bij het instituut, omdat het de hele week zou regenen dat het giet en vandaag droog zou zijn. Ik voorspel bij deze dan ook een natte vrijmibo. Maar veiligheidsmeteoroloog Hissel Hooman (verantwoordelijk voor code geel) van het KNMI bevestigt dus aan EenVandaag dat het vooral bij onweer vaak niet klopt. Een willekeurige radarapp pakt blijkbaar een laatste plaatje van de radar en die extrapoleren ze in de tijd. In de praktijk werkt een bui niet zo, want ze kunnen zo snel ontstaan dat ze helemaal niet verschijnen op jouw app. Denk je dus dat onweer jou schampt en je nog wel even op de fiets naar de Jumbo kunt, is dat helemaal niet zo en sta je naast een gebouw te bidden dat ze goede bliksemafleiders hebben.

 

Mijn buienapp is een leugen, ik ga even bijkomen van dit nieuws. Donders nog an toe.

 

Door: Adeline Mans

Afbeelding van Adeline Mans