Hoe gaat het nu met Brigitte Bardot?

 

Brigitte Bardot, wie kent haar niet? Het Franse model en actrice die als tiener op de cover van het tijdschrift Elle verscheen en in verschillende films speelde. Het bracht haar die enorme internationale bekendheid. Maar hoe gaat het nu met haar?

 

Brigitte Bardot is al op jonge leeftijd erg bekend geworden. Ze was het toppunt van schoonheid, al zegt ze dat zelf nooit zo gevoeld te hebben. Als kind zei ze tegen zichzelf: ‘Ik ben lelijk.’

 

Brigitte startte met modellenwerk op haar vijftiende en was in 1952 voor het eerst op het witte doek te zien. In het begin vond ze de bekendheid leuk, maar dat hield al snel op. Fotografen achtervolgden haar en zaten verstopt in een vuilnisbak of achter een struik. Brigitte durfde niet meer naar buiten te gaan. De angst dat mensen haar aan zouden kijken, haar wilden omhelzen en op de foto wilden beangstigde haar. 

 

Bardot is meerdere keren in het huwelijksbootje gestapt. In 1952 trouwde ze op achttienjarige leeftijd met de zes jaar oudere regisseur Roger Vadim. Nu denk je misschien: die naam herken ik. Dat klopt: Roger Vadim heeft ook een relatie met Catherine Deneuve gehad. Nadat zij in 1957 van Vadim scheidde, hertrouwde Brigitte in 1959. Dit keer met een acteur van haar eigen leeftijd, Jacques Charrier. Dit huwelijk duurde tot 1962. Samen met Charrier heeft Bardot een zoon, Nicolas. Hij werd in 1960 geboren.

 

Hierna trouwde ze in 1966 trouwde met Gunter Sachs, van wie ze na drie jaar alweer scheidde. Pas jaren later in 1992 trouwde ze met de nogal omstreden extreemrechtse politicus Bernard d’Ormale. En dat was natuurlijk wel weer een beetje een dingetje… Weet je dat nog?

 

Bardot ging in 1973 al met pensioen. Ze zat toen aan de top van haar carrière. Mensen hebben haar pijn gedaan, dat heeft ze inmiddels achter zich gelaten. Haar rust en vrede vindt ze nu terug in dieren en de natuur. 

 

 

Midden jaren ‘70 richtte ze de Foundation for the Protection of Distressed Animals op. Midden jaren ‘80 richtte ze de Brigitte Bardot Foundation for the Welfare and Protection of Animals op. Hiermee vroeg ze aandacht voor de jacht op zeehonden. Haar werk voor de bescherming van dieren heeft ervoor gezorgd dat de Raad van Europa de invoer van zeehondenbont heeft verboden en dat de invoer van ivoor in Frankrijk illegaal is.

 

Haar zoon, Nicolas, heeft zelf twee dochters gekregen: Anna en Thea Charrier. Ik hoop dat zij af en toe op bezoek gaan bij hun grootmoeder, dat ze samen genieten van de prachtige Côte d’Azur, de dieren waar Bardot zo veel van houdt en dat ze kan genieten van haar anonimiteit want dat is waar ze toen ze zo beroemd was al die tijd al van droomde. En misschien schrijft ze tussendoor nog wel nog een boek over haar bijzondere leven. Hebben wij ook weer wat om te lezen.

 

Door: Anouk Raijmakers

Afbeelding van Anouk Raijmakers