Lunchfavorietje voor shopaholics

 

Rachel: Oxford Street is niet mijn favoriete Londense winkelstraat: te druk, te groot en een heleboel winkels die ik niet snap. Toch kom ik er best vaak, niet alleen omdat alle grote winkelketens er zo handig op een rijtje zitten, maar ook omdat ik vijf minuutjes van Oxford Street een heel fijn lunchadresje weet.

 

Je komt er niet zo gauw per ongeluk langs, maar het is het kleine wandelingetje noordwaarts wel waard. Scandinavian Kitchen (inderdaad, typisch Engels is anders, maar je zult me dankbaar zijn) is perfect voor als je niet uitgebreid wilt lunchen – er moet per slot van rekening geshopt worden – maar ook geen zin hebt in zo’n voorverpakte sandwich met te veel mayonaise. Dit zit er precies tussenin: een snelle boterham, maar dan lekker en mooi geserveerd in een geinig tentje waar je even rustig kunt zitten. En ze hebben nog lekkere koffie ook, en van die interessante sapjes van bessen die alleen in de poolcirkel voorkomen.

Wat trouwens ook bijzonder voor Scandinavian Kitchen spreekt is het feit dat het hier steevast bulkt van de Finnen, Noren, Denen en Zweden; altijd een goed teken als de locals het hun zegen en klandizie geven.

 
Het concept van het minirestaurantje is simpel: voor in de winkel wijs je een selectie van twee of meer smørrebrødjes aan – van die heerlijk fotogenieke typisch Scandinavische open sandwiches – die de leuke Viking achter de bar dan voor je op een bordje vlijt. Je schaft er iets te drinken bij aan, maakt een flauwe grap over de Swedish Chef van de Muppet Show tegen de Scandinaviër aan de kassa, en je kunt eten. En een half uurtje later sta je weer buiten – nog gezond gegeten ook – en je kunt je gesterkt weer in de craziness van Oxford Street storten.

 
Scandinavian Kitchen, 61 Great Titchfield Street (oversteken bij Marks & Spencer Pantheon  Oxford Street  en dan vijf minuten rechtdoor)

Prijs: vanaf £5,50 voor 2 smørrebrød

 

PS: Mijn allerbeste vriendinnetje in Londen (zo Deens als de pest) neemt haar banket nogal serieus. En terecht natuurlijk. Ze drukte me daarom toen ik vertelde dat ik een blog over ‘haar’ lunchtentje ging schrijven op het hart vooral ook even te vertellen dat ze bij Scandinavian Kitchen echte ‘Danish pastries’ hebben (die de Denen zelf dan weer Wienerbrød noemen). Ze werkt in een kantoor twee straten verderop maar is uit haar hele belangrijke meeting gerend om even foto’s gaan maken. Hoe lief.

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie: Rachel Lancashire, Anette Dal Jensen, Scandinavian Kitchen.