Londen: 3 x museum voor een uurtje

Rachel: Het Victoria & Albert Museum en de Tate Modern zijn prachtig, maar zo groot dat je er al gauw een halve dag voor moet uittrekken. Dus wat doe je als je in Londen bent en gewoon even een uurtje cultuur wilt opsnuiven? Dan zijn deze drie wat minder bekende – en minder grote – musea precies wat je zoekt.

 

1 Madame de Pompadour door François Boucher 2 De beste museumzaal van Europa. Zegt men. 3 Sir Johns verzameling hangt dubbeldik op bewegende muren. 4 Het Foundling Hospital 5 De drie huizen van Sir John 

 

 

The Wallace Collection

Dit was ooit het heerlijk onbescheiden Londense optrekje van de Markies van Hertford. Bij de Hertfordjes thuis hielden ze erg van bladgoud, Sèvresporselein, ingelegde Franse meubels en schilderijen. De Great Gallery van het museum dat er nu gevestigd is wordt door mensen die het kunnen weten beschreven als de beste museumzaal in Europa. Ze hebben daar werkelijk de héle zeventiende eeuw hangen: Titiaan, Frans Hals, Velásquez, Rubens, Poussin, Van Dyck… De grap is dat het museum helemaal niet geweldig drukbezocht wordt, terwijl het op maar vijf minuten wandelen ten noorden van Oxford Street ligt. En het is gratis. Ze hebben trouwens ook nog een geweldige collectie wapens en harnassen, voor als je kleine (of grote) jongetjes bij je hebt.

wallacecollection.org

 

Foundling Museum

In het Foundling Hospital werden meer dan twee eeuwen lang baby’s van ‘gevallen vrouwen’ opgenomen. Geen zieken- of weeshuis dus – maar een tehuis voor kinderen van ongehuwde vrouwen die zwanger raakten en weinig keus hadden. Tegenwoordig is het 18e-eeuwse gebouw een museum dat laat zien hoe het leven van deze kinderen eruitzag. Op zich niet een museum om per se meteen van in een hoerastemming te geraken maar wel prachtig en met veel liefde gedaan. Bovendien is het gebouw zelf erg de moeite waard en ligt het mooi verscholen in een parkje in hartje Londen, op tien minuten lopen van het British Museum.

foundlingmuseum.org.uk, £10,50 entree

 

 

Sir John Soane’s Museum

De 18e-eeuwse architect John Soane was een verzamelaar met smaak en oog voor kwaliteit, maar hij had wel wat hamsteraar-issues. Zijn voormalige huis op Lincoln Inn’s Field staat van de plinten tot aan het plafond vol Griekse urnen, memorabilia, maquettes, prenten, Romeinse bustes, dodenmaskers en meesterwerken van Canaletto en Turner. Hij heeft zelfs een granieten Egyptische sarcofaag de trap op gekregen. Dit doolhof vol curiositeiten – soms dubbeldik achter bewegende muren – begon relatief bescheiden in Soane’s huis op nummer 12. Toen dat te klein werd, breidde hij zijwaarts uit naar nummers 13 en 14. In zijn testament liet hij opnemen dat de drie huizen een museum moesten worden – voor iedereen gratis toegankelijk – maar dan was het wel de bedoeling dat alles precies bleef zoals het was. En zo geschiedde.

soane.org

 

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie: The Foundling Museum, Sir John Soane’s Museum, Derry Moore, Gareth Gardner, The Wallace Collection, Rachel Lancashire