Italiaanse najaars-keukenperikelen

 

Overal zie ik de prachtigste paddenstoelen. En steeds vraag ik me af of je ze misschien zou kunnen eten. Ze zijn toch zeker niet allemaal giftig? Moest ineens denken aan die keer dat we bij een vriend langskwamen. Hij woonde toen op een berg in Italië. Lang voor de mobiele-telefoon-tijd. Dus we kwamen altijd onverwacht. Zat ie daar aan zijn keukentafeltje met een enorme voorraad paddenstoelen op kranten uitgespreid. Ernaast een paddenstoelen-determineer-boekje. Een voor een hield ie de paddenstoelen omhoog en vergeleek ze met de tekeningen in het boekje. Er zijn wat soorten die een ‘tweelingbroertje’ hebben, de ene eetbaar, de andere giftig, vertelde hij. En er zijn ook paddenstoelen die je niet meteen vergiftigen, maar waar je zomaar een paar maanden later ineens aan dood kunt gaan, voegde hij eraan toe. Na heel lang checken en twijfelen zei hij ineens: ‘ Ach, wat een gedoe ook, ik kap ermee’ , en hoppa, hij gooide ze allemaal in de pan. Volgens mij is het nu lang genoeg geleden en kan ik rustig toegeven dat ik gewoon meegegeten heb. Goed afgelopen.

 

Door Franska. Fotografie portret: Esmee Franken, Visagie Linda van Ieperen, Haarstylist Mandy Huijs