Spectaculaire kopjes thee

 

Het is even een investering, maar als je in Londen bent is een afternoon tea-sessie in een chic etablissement eigenlijk wel een ‘moetje’. Dit zijn Rachels favorieten (en ja, allemaal eigenhandig getest).

 

 

Natuurlijk zijn er in Londen plenty budgetopties als het gaat om afternoon tea, maar laten we eerlijk zijn; het gaat natuurlijk niet om dat kopje thee drinken. Dit gaat om een ervaring, compleet met een etagère vol scones en sandwiches, goudkleurige krullen aan het plafond en knipmessende obers. Dat kan even slikken zijn – je kunt makkelijk €45 per persoon kwijt zijn – maar doe het toch maar. En als je je diner een keertje overslaat, scheelt dat ook weer. Dit kan makkelijk zijn als je nog naar een voorstelling wilt, waar je om 19.00 uur in het theater aanwezig moet zijn. Handig!

 

Tip: Een paar dagen van tevoren reserveren is vaak een goed plan (maak daar, als je naar The Ritz wilt, maar een maandje van tevoren van). Check ook even of er een dresscode is.

 

1 The Langham 

In het legendarische Palm Court van het Langham Hotel wordt al sinds 1865 afternoon tea geserveerd, met niet alleen de gebruikelijke scones en sandwiches, maar ook beeldschone minitaartjes, macarons, cakejes en zoete amuses. Het theemenu is zo uitgebreid dat ze een thee-sommelier hebben die je helpt bij het maken van een keuze. Vanaf £49 p.p. (€57)

 

2 Brown’s Hotel

Een van de oudste hotels van Londen, met een geweldig illustere geschiedenis en dito gastenlijst. Rudyard Kipling schreef hier The Jungle Book. Alexander Graham Bell voerde vanuit hier het eerste telefoongesprek ooit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was Brown’s Hotel het hoofdkwartier van de Nederlandse regering in ballingschap. Agatha Christie gebruikte het hotel als setting voor een van haar Miss Marple-verhalen. Uiteraard serveren ze hier ook voortreffelijke afternoon teas; zelfs Koningin Victoria dronk hier graag een bakje.

Vanaf £52,50 p.p. (€61)

 

3 Fortnum & MasoN

Niet alleen chique hotels maar ook upmarket warenhuizen zijn een goede keus als je op zoek bent naar een afternoon tea op stand. Dus waarom niet meteen bij Fortnum & Mason, hofleverancier van The Queen herself? In de, uiteraard door Her Majesty geopende, Diamond Jubilee Tea Salon op de vierde verdieping serveren ze goddelijke scones met clotted cream en maar liefst 82 soorten thee.

Vanaf £44 (€50)

 

4 The Chesterfield

Ben je met kinderen in Londen? Dan is de afternoon tea met Sjakie en de chocoladefabriek-thema in The Chesterfield zo ongeveer het leukste eetuitje ever. Uiteraard compleet met gouden chocoladerepen, OempaLoempa-cupcakes en een heuse Willie Wonka in de bediening.

Vanaf £36,50 p.p. (€42) kinderen t/m 11 jaar £17,50 (€20)

 

The Wolseley

Wie van art deco houdt, moet onmiddellijk naar deze voormalige autoshowroom (!) pal naast The Ritz. Zelfs de wc’s zijn mooi. Heel fijne bediening, prachtig zilver en de afternoon tea in The Wolseley is eersteklas. Let ook even op de slimme theezeefjes met ingebouwd lekbakje. Doordeweeks kun je vaak op de dag zelf nog boeken.

Vanaf £27,50 p.p. (€32)

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie: The Langham, The Chesterfield, The Woslseley, Fortnum & Mason, Brown’s