It’s beginning to feel a lot like Christmas…

 

Rachel: In december hoef je in Londen niet heel veel moeite te doen om in opperste kerststemming te geraken. De winkelstraten zijn prachtig verlicht, de warenhuizen pakken flink uit met adembenemende etalages en overal tinkelt Jingle Bells uit de speakers. Maar wat is er behalve kerstshoppen nog meer te doen om de Christmas Spirit te pakken te krijgen? Nou, dit bijvoorbeeld.

 

Zingen

Ook als je niet precies de woorden weet van ‘Oh Come All Ye Faithful’ is het nog steeds leuk om zachtjes mee te prevelen met fijne christmas carols. Hoe dichter bij kerst, hoe meer groepjes carol singers er op straat staan te zingen. Vooral op Trafalgar Square en de grote treinstations maak je kans op kerstdeuntjes in het wild. Verder worden er overal in de stad kerstconcerten georganiseerd, vaak voor goede doelen. Behalve kerken en kathedralen hebben ook musea, dierenopvangcentra en ziekenhuizen vaak concerten op het programma staan. Probeer het bijvoorbeeld hier eens:

 

St Paul’s Cathedra

Als het kerstgevoel je hier niet te pakken krijgt, is er geen hoop meer voor je. De diensten kun je gratis bijwonen maar zorg dat je op tijd bent want het raakt vaak erg vol.

 

Victoria and Albert’s Christmas Carols

Gratis promenadevoorstelling met verhalen en kerstliedjes door het hele Victoria & Albert Museum. Wel even een tijdslot reserveren via de site.

 

St Martin-in-the-Fields

Deze kerk staat bekend om zijn klassieke concerten, en met kerst pakken ze extra stevig uit, vaak bij kaarslicht. Pal aan Trafalgar Square, dus je kunt meteen even gaan kijken naar de twintig meter hoge boom die de Britse bevolking elk jaar krijgt van de inwoners van Oslo als dank voor hun steun tijdens de Tweede Wereldoorlog.

 

South Bank Centre

Eerst carols luisteren en dan nog even een rondje over de kerstmarkt voor de deur (zie hieronder).

 

 

Schaatsen

Er zijn een aantal plekken in Londen waar in de wintermaanden schaatsbaantjes worden aangelegd; heel pittoresk, vooral ’s avonds als de lichtjes aan gaan. De banen bij het National History Museum en The Tower zijn erg leuk, maar wat mij betreft is de mooiste en meest romantische op het binnenplein van Somerset House.

 

 

Wandelen

De Dickens’ Christmas Carol & Seasonal Traditions Walk is misschien wel mijn beste kerstgevoeltip. Zoals alle stadswandelingen van London Walks wordt hij geleid door gidsen die gillend goed geïnformeerd zijn en de geinigste anekdotes uit hun mouwen schudden. Boeken is niet nodig voor deze wandeling-met-kerstthema; je meldt je gewoon bij het startpunt bij Tower Hill en wandelt je ongeveer twee uur helemaal klaar voor kerst.

£10 (€12), kinderen onder de 15 jaar gratis

 

 

Kerstmarkt

Dit kunnen soms nare toeristenvalkuilen zijn met een beetje nepsneeuw en laffe bockworsten. Gelukkig zijn er ook leuke marktjes met houten chaletjes en de geur van gepofte kastanjes en mulled wine, waardoor je je toch wel lekker kerstmissig gaat voelen. Bij mijn favoriete kerstmarkt op de Christmas Market at Tate Modern staat bovendien ook een prachtige Victoriaanse carrousel waar je heel gelukkig van wordt. Twintig minuten slenteren westwaarts langs de Theems is er nog een leuke kerstmarkt ter hoogte van Westminster Bridge: Winter Market bij de Southbank Centre.

Dan is er ook nog Winter Wonderland in Hyde Park  . Wat zal ik daar eens van zeggen; er is een ijsbaan én een circus én lichtjes én een kermis maar het is er ook stervensdruk en het is best wel mega-commercieel. Dus, ja, daar kun je ook naartoe gaan, maar Charles Dickens zou er met een grote boog omheen lopen. Verder zeg ik niks.

 

 

Rachel Lancashire is zo Nederlands als een broodje kroket. Haar belangrijkste talenten zijn: de kaart van de London Underground uit haar hoofd kennen, thee met melk drinken en stiekem verliefd zijn op Prince Harry.

Fotografie © Graham Lacdao, St Paul’s Cathedral , ©Victoria and Albert Museum, London, © James Bryant, © Southbank Centre’s Winter Festival supported by Natwest