Hij is weg! Hij is weg!

 

Oh nee, nooit hé roepen voordat je over de brug bent, of de huid verkopen voordat de beer geschoten is. Wacht tot het rode licht gedoofd is…

 

…er kan nog een clustervlieg komen. En waar een, daar meer. En niet te weinig ook. Wat zeg ik? Rode licht gedoofd? Ik leef boven op mijn werkzolder al jaren in blauw licht.
 
Sinds het dak gerepareerd is, hadden we zomaar ineens een vliegenplaag boven. Niet weg te krijgen die beesten. En veel! Nergens een bron te vinden. Ze zijn trouwens wel heel makkelijk te pakken. Nogal suf en traag. Niet wat je van een doorsneevlieg gewend bent, zeg maar. In eerste instantie denk je aan een dode muis of zo ergens. Niks. Ik heb echt alles heel goed afgezocht. Toen ben ik maar weer eens aan het googelen geslagen en heb iemand gevonden die er verstand van heeft en zo’n plaag kan bestrijden. De man kwam langs, keek naar een van de dode vliegen die ik bewaard had en legde uit dat het om ‘clustervliegen’ ging. Een soort grijzige vliegen. Als je goed kijkt zie je het verschil met de normale vliegen die je kent.
 
Die kon hij wel bestrijden, vertelde hij, maar de eerlijkheid gebood hem te vertellen dat hij dan waarschijnlijk volgend jaar en het jaar daarop weer moest komen. Tot in het oneindige. Dus als we per se wilden, dan kon het, maar het ging ons elk jaar veel geld kosten. ’s Winters, als het kouder wordt, komen ze met hele hordes terug naar de plek die ze kennen en gaan daar lekker overwinteren. ‘s Zomers zie je ze niet. Zulke mensen mag ik nou graag. Het enige wat ik kon doen was zo’n lamp neerzetten, vertelde hij. Zo’n blauwe, die je in Italië, Frankrijk of  Spanje vaak in cafés ziet hangen. Die zo’n snerpend geluid maken wanneer er weer een vlieg in verschroeid wordt. Afschuwelijk natuurlijk, maar de hele tijd tussen de vliegen zitten is ook een dingetje.
 
Ineens realiseerde ik me van de week dat ze eigenlijk deze hele winter niet geweest zijn. Zou het over zijn? Voor altijd? Zou ik die blauwe lamp op Marktplaats kunnen zetten? Niet te vroeg juichen. Stilletjes afwachten. Niet over praten. Niet aan denken. Misschien vergeten zij het dan ook. Sst…

 

Door: Franska

Afbeelding van Franska