Hierover krijgen mijn meneer en ik echt altijd ruzie

 

Over het algemeen hebben mijn meneer en ik na vijfentwintig jaar verkering vrij weinig onenigheid. Maar er is een ding waar we echt altijd ruzie over krijgen.

 

 

 

Je herkent het vast wel als je al zolang bij elkaar bent, je kent elkaars eigenaardigheden en hebt inmiddels wel door dat ruziemaken niet altijd de oplossing is. Zo ook in Huize Smit. We respecteren elkaars onvolkomenheden zoals dat heet, maar er is een ding waar we altijd een verhitte discussie over krijgen: wanneer is de vaatwasser klaar?

 

Die van ons doet piep, piep, pieieieieiep, als hij het hele programma heeft afgewerkt. Mijn man vindt dat dat ding meteen leeg moet maar ik blijf altijd rustig zitten wachten en na een uurtje ga ik eens kijken. Dat is veel beter voor je gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Ljubjana (Slovenië).

 

De vaatwasser zit namelijk vol met schimmels en bacteriën. Je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. Gatver! Die komen via het spoelwater en besmet voedsel (denk bijvoorbeeld aan pseudomonas, de E.colibacterie en acinetobacter) in dat apparaat terecht en kunnen hartproblemen en voedselvergiftiging veroorzaken. En als je de klep van de vaatwasser dus opendoet terwijl hij nog niet is afgekoeld, dan komen die bacteriën met de warme stoom zo je keuken in gewalmd.

 

Dus wie heeft er gelijk? Moi! Want door de vaatwasser eerst af te laten koelen voor je hem opendoet voorkom je het risico op besmetting met een voedselvergiftiging of infectie van je urine- of luchtwegen. Nou zal je er niet zo ziek van worden als je gezond bent, maar als je last hebt van een verminderde weerstand is het misschien wel iets om rekening mee te houden en kun je beter even een uurtje wachten voor je de klep opentrekt. Wist ik wel!

 

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit