‘Het was een publiek geheim dat mijn vader er al die jaren een maîtresse op nahield’ 

 

 

‘Alles werd anders toen mijn vader overleed.’ 

 

 

 

 

‘Maîtresse doet, als ik heel eerlijk ben, niet eens echt recht aan de relatie die mijn vader met deze vrouw had. In feite vervulde zij de helft van de tijd de rol van echtgenote en mijn moeder de andere helft. Deze andere vrouw vergezelde mijn vader net zo makkelijk naar zakendiners als mijn moeder en hij ging net zo goed met haar op vakantie als met ons. Het enige verschil was dat zij geen kind met hem had.

 

Toen ik jonger was, waren er veel ruzies tussen mijn ouders. Die gingen meestal om haar, de andere vrouw. Al veranderde al die herrie niets aan de situatie. Misschien hield de strijd daarom op een gegeven moment ook wel op. Omdat mijn moeder inbond en mijn vader daardoor ongestoord zijn gang kon gaan. Waarom mijn moeder zich overgaf en de situatie aanvaardde heeft ze me nooit echt duidelijk kunnen maken. Want dat ze ondanks alles van mijn vader was blijven houden leek mij weliswaar heel plausibel, maar dat dat nou een reden was om genoegen met deze toestand te nemen?

 

Hoe dan ook raakten zowel mijn moeder als ik gewend aan het feit dat we mijn vader niet vanzelfsprekend voor onszelf hadden. Zolang hij thuis was, was hij gezellig en attent, maar zodra hij zijn hielen had gelicht was het afwachten. Op de vakanties na werd er weinig gepland en veel aan het toeval overgelaten – of zo je wilt aan hoe het mijn vader het beste uitkwam.

 

Op een ochtend, toen ik bijna achttien was, kreeg mijn moeder een telefoontje van de andere vrouw. Mijn vader was niet goed geworden. Ze had nog wel een ambulance gebeld, maar die kwam te laat. Het was zijn hart dat hem fataal was geworden. Ze zei ook dat ze mijn moeder heel graag zou willen spreken vóór de crematie.

 

Mijn moeder vroeg me om erbij te komen zitten toen de andere vrouw haar opwachting maakte. Hoewel we wisten hoe ze eruitzag viel het mij op dat ze eigenlijk maar heel gewoontjes was. Dit moest dus echt wel echte liefde zijn geweest, schoot het door me heen terwijl ik haar stilletjes zat te observeren. Hoewel het me moeite kostte om toe te geven was het geen vrouw om een hekel aan te hebben. Ze was rustig, aardig, bescheiden en intens emotioneel om het verlies van mijn vader.

 

Waar ze voor kwam, was mijn vaders afscheid. Ze zou nooit een plek op de eerste rij durven claimen, zei ze. Maar ze zou het ook heel erg vinden om op die dag onzichtbaar te moeten zijn. Ze hadden het er meerdere malen over gehad, zij en mijn vader. Over wat er zou gebeuren als er met hem iets zou gebeuren. Wat mijn vader betrof moest er net zo goed plek voor haar zijn als voor mijn moeder en mij. Hij had van ons allemaal evenveel gehouden, had zijn verklaring geluid.

 

Hoewel ik op mijn achterste benen stond, was mijn moeder stukken milder. Ze vroeg of het goed was als ze er een nachtje over sliep. De dag erna belde ze de andere vrouw op om te zeggen dat ze welkom was om ergens vooraan in de aula te zitten en om een krans of bloemen op de kist te leggen. Alleen geen toespraken en zeker geen vermelding in onze advertentie en op onze rouwkaart. Het stond haar wel vrij om zelf een advertentie te plaatsen.

 

Pas jaren nadien kon ik mijn moeders grote hart in deze op waarde schatten. Dat was groot genoeg geweest om mijn vaders andere grote liefde ook te gunnen om in stijl afscheid van hem te kunnen nemen en dat verdient het om een voorbeeld aan te nemen.’

 

 

 

‘Misschien heb je dit artikel al eerder gelezen op Franska.nl. Omdat we blijven groeien willen we deze mooie verhalen ook graag delen met onze nieuwe lezeressen.’

 

Er is veel over te vertellen, over moeders en dochters. Daarom hebben we er een reeks van gemaakt waarin elke week andere moeders en/of dochters aan het woord komen. Allemaal met relaties waar we ons aan kunnen spiegelen, in kunnen verdiepen, over kunnen verbazen, van kunnen genieten en van kunnen leren.

 

Heb jij een moeder-dochterverhaal dat je wilt delen? Dat kan ook anoniem. Als je mailt naar info@franska.nl onder vermelding van ‘moeders en dochters’ nemen wij contact met je op.

 

 

Door: Redactie Franska.nl

Afbeelding van Redactie Franska.nl