Het tongriempje van pasgeboren baby’s wordt steeds vaker doorgeknipt

 

 

Het enige dat ik kan denken is: waarom?

 

 

 

Gisteravond keek ik naar Nieuwsuur en ik zag vrolijke plaatjes van blije baby’s. Nou ben ik dol op kleine kindjes dus bleef ik kijken, maar al heel snel voelde ik me misselijk worden. Want het ging over het doorknippen van tongriempjes en lipbandjes bij pasgeboren baby’s. Dit zogenaamde klieven zou het drinken voor de kindjes vergemakkelijken en het ongemak van pijn bij het geven van borstvoeding bij de moeder verminderen. 

 

Sinds 2013 wordt deze ingreep 10 keer vaker gedaan. Volgens de cijfers van de ziektekostenverzekeraars gaat het inmiddels om 11.000 behandelingen per jaar, maar het werkelijke aantal ligt veel hoger. Verloskundigenorganisatie KNOV is namelijk van mening dat deze ingreep ‘gewoon binnen het deskundigheidsgebied van de verloskundige hoort. Het is een laagdrempelige handeling om borstvoedingsproblemen te voorkomen.’ En het aantal ingrepen dat verloskundigen doen telt niet mee in de cijfers. In een filmpje zag je een verloskundige die dit klieven noodzakelijk vindt als baby’s moeite hebben met borstvoeding of drinken uit de fles. Zij doet dat onverdoofd, want volgens haar is het maar een klein knipje en voelt de kleine er nauwelijks iets van. 

 

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde ziet de cijfers ook stijgen en kijkt met argusogen mee. Zij vindt dit klieven slechts in een ‘minimaal aantal gevallen’ nodig want het is voor deze pageboren baby’tjes geen oplossing tegen spugen en onrust en het is ook niet ongevaarlijk. Er kwam een moeder aan het woord die ten einde raad ook het tongriempje en lipbandje van haar zoontje had laten doorknippen. Dat had ze op internet gezien en het leek haar de oplossing voor de problemen die haar kindje had bij het drinken en de pijn die zij ervaarde bij het geven van borstvoeding. Maar het loste niks op. Het arme ventje bleef maar huilen. 

 

Ik zat met afgrijzen te kijken en moet er niet aan denken dat iemand zonder verdoving met een schaar in mijn mond zou zitten rommelen. Het enige dat ik kon denken was: WAAROM? Waarom doen jonge ouders dit? Omdat een of andere influencer op internet het zegt? Omdat een verloskundige het nodig vindt, terwijl er bijna nooit een medische indicatie is? Mij kon je ook van alles wijs maken toen mijn eerste kind net geboren was. En zeker als je kindje slecht drinkt, veel huilt en last heeft van krampjes, dan ben je bereid om alles uit de kast te trekken om het te laten stoppen. Maar dit? Naar mijn smaak zijn het middeleeuwse toestanden, of ben ik erg ouderwets of veel te kort door de bocht? 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit