Het porseleinen huwelijk van Willem-Alexander en Máxima

 

Op 2 februari zijn Willem-Alexander en Máxima twintig jaar getrouwd. Een hele prestatie in een tijd dat 1 op de 3 stellen uit elkaar gaat. 

 

 

 

Ik zie haar nog zitten in dat truttige roze mantelpakje met de blonde haren in een lage knot. En wat was ze nog bleu maar o zo verliefd op haar prins. Beatrix kondigde trots aan dat haar zoon met Máxima zou gaan trouwen en het was meteen al duidelijk dat het wel goed zat tussen die twee.

 

Maar aan dat huwelijk ging wel het nodige vooraf. We wisten al dat Willem-Alexander een voorliefde had voor blondines met wilde haren. Zo had hij een zwak voor Paulette Schröder, de dochter van de baas van luchtvaartmaatschappij Martinair, mocht Yolande Adriaansens zelfs mee op de jaarlijkse skivakantie naar Lech en was Emily Bremers een van de gasten op het bal toen Beatrix haar zestigste verjaardag vierde.

 

Geen van de dames werd ooit officieel ‘de vriendin van’, maar opeens was daar een mysterieuze Argentijnse op een feestje in Sevilla. Het duurde even eer Máxima voor de charmes van de prins zou vallen, maar toen was er geen houden meer aan. En zelfs na twintig jaar huwelijk hebben ze het nog steeds gezellig met elkaar.

 

 

Het scheelde destijds niet veel of het huwelijk veroorzaakte een constitutionele crisis waarbij de troonopvolging van Beatrix door Willem-Alexander in gevaar kwam. Want er was nogal veel te doen om Jorge Zorreguieta, de vader van de bruid. Hij was minister van landbouw tijdens de Argentijnse dictatuur van generaal Videla en hield vol dat hij niets wist van de verdwijning van talloze politieke tegenstanders.

 

Maar Willem–Alexander was vastbesloten om met Máxima te trouwen, kroonprins of niet. Om ervoor te zorgen dat het niet op een koningsdrama uit zou lopen werd er in het diepste geheim de nodige druk op vader Zorreguita gezet om niet naar het huwelijk van zijn dochter te komen. In de documentaireserie ‘Een porseleinen huwelijk’ zie je een reconstructie van wat er precies aan voorafging en komen er weer nieuwe feiten aan het licht.

 

Kijk de trailer van de documentaire hier.

 

Je krijgt een behoorlijk onthullend kijkje in de keuken van wat er zich achter de schermen allemaal afspeelde tijdens de geheime missies naar New York en São Paolo en de besprekingen in het Catshuis, Paleis Noordeinde en het Torentje. Er ging dus nogal wat vooraf aan de prachtige traan van Máxima tijdens Adios Nonino, de bandoneonmuziek in de Amsterdamse Nieuwe Kerk.

 

 

De afleveringen van deze vierdelige documentaire zijn volgende week van maandag tot en met donderdag rond 22.20 uur te zien op NPO 2.

 

 

 

Door: Irene Smit

Irene is redacteur bij Franska.nl. Met haar man, twee pubers en een teckel woont ze in Haarlem. Ze zou graag willen zingen als Ella Fitzgerald en koken als Nigella Lawson. Tot het zover is, blijft ze lekker schrijven over allerlei zaken die haar verbazen.

Afbeelding van Irene Smit